Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Legal Entity Identifier (LEI) bij beleggen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezen

Wat is een LEI?

Een LEI is een uniek nummer waarmee toezichthouders alle aankopen en verkopen op de beurs van een onderneming kunnen volgen. Door het LEI-nummer wordt het duidelijker wat er gebeurt op de beurs en kunnen de toezichthouders ingrijpen als het moet. Het LEI-nummer geeft ook achtergrondinformatie over de onderneming. Bijvoorbeeld over wie de eigenaar van de onderneming is.

Is een LEI verplicht?

Een LEI is verplicht voor ondernemers of rechtspersonen die aandelen, obligaties of derivaten hebben. Zonder dit nummer mag u niet beleggen op de beurs. Uw bank of vermogensbeheerder kan u vertellen of u een LEI nodig heeft.

LEI-nummer aanvragen

U vraagt een LEI-nummer aan bij KVK. U betaalt hiervoor een eenmalig registratiebedrag. De registratie is 1 jaar geldig, daarna betaalt u jaarlijks een bedrag om het LEI-nummer te verlengen.

Zoeken in het LEI-register

U kunt een onderneming of rechtspersoon opzoeken in het LEI-register. Bij de Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) kunt u in alle LEI-registraties in de wereld zoeken.

Zie ook

Naar boven