Maatregelen om kwaliteit in de bouw te verbeteren voor bestaande gebouwen (Wkb)

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version
Ingangsdatum: nog niet bekend

Wat verandert er?

Maatregelen om de algehele kwaliteit van werk in de bouwsector te verbeteren zijn ingevoerd voor de bouw van nieuwe gebouwen. Voor renovatie, herbouw en ombouw van bestaande gebouwen zijn deze wijzigingen nog niet van kracht. De positie van zowel particuliere als zakelijke consumenten wordt beschermd. De veranderingen bestaan uit:

  • Bouwers zijn verplicht een onafhankelijke en gecertificeerde kwaliteitscontroleur in te schakelen. Deze private kwaliteitsborger toetst het bouwplan op risico’s en controleert op de bouwplaats of het werk aan alle wettelijke bouwvoorschriften voldoet.
  • Een beperkte omgevingsvergunning is voldoende. U hoeft niet meer te wachten op de goedkeuring van de bouwtechnische kwaliteit van het plan. Niet bij de eerste aanvraag en ook niet bij tussentijdse wijzigingen.
  • De verdeling van de aansprakelijkheid bij verborgen gebreken is zo verbeterd. De positie van de opdrachtgever is versterkt.
  • U moet als bouwende partij meer rekening houden met de wensen van de consument en opdrachtgever. Bijvoorbeeld over de indeling van een gebouw, de keuze van installaties en de afbouw.
  • Er komt een eindnorm waaraan alle bestaande utiliteitsbouw in 2050 zal moeten voldoen. Grote gebouweigenaren binnen het maatschappelijk en commercieel vastgoed worden gestimuleerd om een verduurzamingsstrategie te integreren in hun meerjarenonderhoudsplanning. Ook wordt er nieuwe wet- en regelgeving verwacht op het gebied van energiebesparing voor de utiliteitsbouw.

Voor wie?

  • bouwbedrijven
  • kwaliteitsborgers in de bouw
  • zakelijke consumenten die utiliteitsbouw (bijvoorbeeld kantoren, scholen en ziekenhuizen) laten (ver-)bouwen en gebruiken
  • particuliere consumenten die een woning laten (ver-)bouwen en gebruiken

Voor de inkoop van opdrachten in de bouw gelden de Uniforme administratieve voorwaarden (UAV 2012)

Let op: bij aannemingsovereenkomsten vanaf 1 januari 2024 hebben de aansprakelijkheidsregels in het Burgerlijk Wetboek (BW) voorrang op de UAV. Alleen professionele partijen kunnen hier samen andere afspraken over maken. Particuliere opdrachtgevers mogen dat niet.

Wanneer?

Wanneer de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingaat voor de ombouw, herbouw of renovatie van bestaande gebouwen is nog niet bekend

Voor nieuwe gebouwen is de Wkb tegelijkertijd met de Omgevingswet ingegaan op 1 januari 2024.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Eerst moeten de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel aannemen. Na publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant kan de wet ingaan.

Dit artikel is gerelateerd aan:

Nieuwe wetten app

Altijd op de hoogte blijven

Download de gratis Nieuwe Wetten App

Google Play store badgeApple App Store badge
Lees meer

Mobile app

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)