MenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Onbelaste reiskostenvergoeding omhoog

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionIngangsdatum: 1 januari 2023

Wat is er veranderd?

Bent u werkgever of zzp’er? De onbelaste reiskostenvergoeding is op 1 januari 2023 omhoog gegaan van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. En op 1 januari 2024 gaat de onbelaste reiskostenvergoeding naar € 0,22.

Bent u zzp’er? Dan mag u dit bedrag per kilometer aftrekken van uw winst als u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Werkgevers mogen reiskosten van werknemers belastingvrij vergoeden. Dit geldt ook voor reiskosten voor het openbaar vervoer. En voor kosten van een taxi, boot of vliegtuig, zolang dit redelijk is.

Werkgevers mogen er ook voor kiezen om de reiskostenvergoeding verder te verhogen dan het onbelaste deel. Die verhoging wordt dan als loon van de werknemer gezien. De werkgever kan via de werkkostenregeling (WKR) de verhoging aanwijzen als eindheffingsloon. Daarmee blijft de extra verhoging onbelast.

De onbelaste reiskostenvergoeding is niet voor werkgevers die voor hun personeel een auto of fiets van de zaak vergoeden.

Voor wie?

  • werkgevers die de reiskosten van hun werknemers vergoeden
  • zzp’ers die reiskosten als aftrekpost gebruiken

Wanneer?

De wijziging is ingegaan op 1 januari 2023.

Zie ook

Naar boven