Zoeken

Ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT)

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
± 2 min lezen

Als u meer dan 50 werknemers heeft, dan moet u een ondernemingsraad hebben. Bij minder dan 50 werknemers kunt u vrijwillig een OR of personeelsvertegenwoordiging (PVT) opzetten.

Wat doet een Ondernemingsraad?

In de ondernemingsraad (OR) zitten werknemers die meepraten over de beslissingen die uw bedrijf maakt. De OR komt op voor de belangen van het personeel.

De OR heeft een aantal rechten, zoals:

  • adviesrecht, als u besluiten neemt die grote gevolgen kunnen hebben voor werknemers dan moet u advies vragen aan de OR
  • instemmingsrecht, als u personele regelingen (zoals werktijden en arbeidsomstandigheden) wilt veranderen dan moet de OR instemmen
  • initiatiefrecht, als de OR een voorstel doet, moet u minstens 1 keer met de OR overleggen voordat u een beslissing neemt over het voorstel

De OR vergadert ten minste 2 keer per jaar met de werkgever. Hoe groot de OR moet zijn, heeft te maken met hoeveel werknemers u heeft.

Wie mogen er in een Ondernemingsraad?

  • Medewerkers die 3 maanden in uw onderneming werkzaam zijn, mogen stemmen en zich verkiesbaar stellen voor de OR. De OR kan hiervan afwijken in zijn reglement.
  • Het maakt niet uit welk contract uw medewerkers hebben: vast of tijdelijk, voltijds of deeltijd.
  • Uitzendkrachten die 18 maanden in uw onderneming werken, mogen ook stemmen voor de OR en zich verkiesbaar stellen voor de OR.

Bent u het niet eens met een verandering in het OR-reglement? Dan kunt u de kantonrechter vragen om deze aan te laten passen.

Personeelsvertegenwoordiging (PVT)

Heeft u 10 tot 50 medewerkers, dan is een ondernemingsraad (OR) niet verplicht. U mag vrijwillig een OR opzetten. Doet u dat niet? Dan moet u een personeelsvertegenwoordiging (PVT) hebben met minimaal 3 leden, als de meerderheid van uw werknemers daarom vraagt. Vraagt het personeel daar niet om? Dan moet u het personeel inspraak geven tijdens een personeelsvergadering. Bij minder dan 10 werknemers kunt u vrijwillig een PVT opzetten.

Wat u moet regelen voor de OR

U moet zorgen dat de OR-leden de tijd en faciliteiten hebben om hun OR-werk te kunnen doen. Volgens de wet hebben leden van de OR recht op scholingsverlof. Dit scholingsverlof mogen ze optellen bij het scholingsverlof dat al uw werknemers misschien al hebben. U betaalt de volledige kosten van de opleiding van OR-leden rechtstreeks aan het opleidingsinstituut.

Ontheffing OR-plicht

Kunt u geen ondernemingsraad instellen? Dan kunt u ontheffing van de OR-plicht vragen aan de Sociaal Economische Raad (SER).

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1