MenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Onveilige levensmiddelen en diervoeders melden

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 1 min lezenEnglish version

Bent u producent, distributeur of verkoper van levensmiddelen of diervoeders? En heeft u mogelijk een onveilig product gemaakt, geleverd of opgeslagen? Dan moet u dit melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Doet u geen melding van een onveilig levensmiddel of diervoeder? Dan kunt u een boete, schriftelijke waarschuwing of proces verbaal krijgen.

Onveilige levensmiddelen

Een levensmiddel is een stof of product dat uiteindelijk door mensen wordt geconsumeerd.

Uw product is een onveilig levensmiddel in deze situaties:

  • het product is ongeschikt (er zit bijvoorbeeld vreemd materiaal in, is bedorven of het voldoet niet aan de wettelijke normen)
  • het product is schadelijk (het product heeft bijvoorbeeld te veel chemische stoffen of glassplinters waardoor het schadelijk is voor de volksgezondheid)

Onveilige levensmiddelen melden

Heeft u mogelijk een onveilig levensmiddel gemaakt, geleverd of opgeslagen? Dan moet u deze onveilige levensmiddelen melden bij de NVWA. U moet dit ook melden aan uw toeleveranciers.

Vervoert u levensmiddelen en denkt u dat de producten onveilig zijn? Dan bent u verplicht om dit te melden bij de NVWA.

Onveilige diervoeders

Onveilig diervoeder is:

Onveilige diervoeders melden

Heeft u een mogelijk onveilig diervoeder ontdekt? Dan moet u de onveilige diervoeders melden bij de NVWA. Iedereen die met diervoeders werkt, moet een onveilig product melden. Bijvoorbeeld:

Na de melding

Na uw melding voor onveilige levensmiddelen of diervoeders kijkt de NVWA samen met u:

  • hoe groot het risico is
  • of uw maatregelen voldoende zijn
  • of u extra maatregelen moet nemen, bijvoorbeeld het product uit de winkels halen of een terughaalactie

Is er een groot gezondheidsrisico? Dan moet u het product terughalen en een veiligheidswaarschuwing aanleveren bij de NVWA. De NVWA publiceert terughaalacties op de website.

Zie ook

Naar boven