Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Regels voor etiketten van levensmiddelen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 2 min lezenEnglish version

Verkoopt of produceert u voorverpakte levensmiddelen? Dan moet er informatie over het product op het etiket staan.

Wat moet er op een etiket van levensmiddelen staan?

 • naam van het product
 • naam en adres (of postbus of antwoordnummer) van de fabrikant, handelaar of importeur
 • land van oorsprong of plaats van herkomst
 • ingrediënten (waaronder aroma's, additieven of e-nummers en toegevoegd water)
 • allergenen
 • hoeveelheid van een ingrediënt of categorie ingrediënten als percentage: kwantitatieve ingrediëntendeclaratie (KWID)
 • nettohoeveelheid
 • houdbaarheidsdatum
 • bijzondere bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden
 • gebruiksaanwijzing (als het levensmiddel anders moeilijk te gebruiken is)
 • percentage alcohol voor dranken met meer dan 1,2 procent alcohol
 • voedingswaarde

Deze informatie moet in het Nederlands worden vermeld. En goed leesbaar en vindbaar zijn. Het is verboden om informatie te geven waardoor de consument wordt misleid. Alle verplichte etiketinformatie op een levensmiddelenverpakking moet ook online beschikbaar zijn. Meer over de verplichte informatie op etiketten staat in het Handboek Etikettering van levensmiddelen.

Allergenen op het etiket

In sommige ingrediënten zitten allergenen die voor allergische reacties kunnen zorgen. Bijvoorbeeld in schaaldieren, noten of melk. U moet de allergenen op het etiket zetten. Dit geldt voor 14 allergenen op de EU-lijst. Als u niet-voorverpakte levensmiddelen verkoopt (bijvoorbeeld op de markt of in de horeca) moet u de klant duidelijke informatie geven over allergenen in uw product.

EU-biologisch keurmerk op het etiket

U kunt uw bedrijf biologisch laten certificeren bij Skal Biocontrole. Skal ziet erop toe dat het produceren, bewerken of verhandelen door uw onderneming voldoet aan de biologische EU-verordening, de Nederlandse Landbouwkwaliteitswet en de regels van Skal Biocontrole. Dit doet Skal in opdracht van het ministerie van LNV. Wanneer een bedrijf een biologisch certificaat ontvangt, mag het EU-biologisch keurmerk op de producten staan.

EKO-keurmerk op het etiket

Bedrijven die aan de Europese regels voor biologische landbouw én aan de EKO-normen voldoen, kunnen het EKO-keurmerk op hun producten vermelden. EKO-normen zijn maatregelen voor extra duurzaamheid. Heeft u een EKO-certificaat of wilt u EKO-keurmerkhouder worden? Dan wordt u jaarlijks gecontroleerd.

Claim gebruiken op een voedingsmiddel

U mag alleen voedingsclaims of gezondheidsclaims op uw product zetten als u zich aan Europese regels houdt. Het is verboden om een medische claim op het etiket van levensmiddelen te zetten.

Onjuist etiket melden

Heeft u mogelijk producten met een onjuist etiket? Dan moet u de onjuiste etikettering melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Zie ook

Naar boven