Regels voor etiketten van levensmiddelen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Verkoopt of produceert u voorverpakte levensmiddelen? Dan moet er een etiket op het product staan met onder meer:

Deze informatie moet goed leesbaar en vindbaar zijn. Het is verboden om informatie te geven waardoor de consument wordt misleid. Alle verplichte etiketinformatie op een levensmiddelenverpakking moet ook online beschikbaar zijn. De verplichte informatie op etiketten staat in het Handboek Etikettering van levensmiddelenExterne link.

Allergenen op het etiket

In sommige ingrediënten zitten allergenen die voor allergische reacties kunnen zorgen. Bijvoorbeeld in schaaldieren, noten of melk. U moet de allergenen op het etiket zetten. Dit geldt voor 14 allergene op de EU-lijstExterne link. Als u niet-voorverpakte levensmiddelen verkoopt (bijvoorbeeld op de markt of in de horeca) moet u de klant duidelijke informatie geven over allergenenExterne link in uw product.

Biologisch op het etiket

U mag alleen het woord biologisch op het etiket zetten als u zoveel mogelijk rekening houdt met het milieu en dierenwelzijn. Een speciale instantie moet dat controleren. Daarna kunt u een keurmerk gebruiken. U moet de naam en het bedrijfsnummer van de instantie die u heeft gecontroleerd op het etiket zetten. Stichting SkalExterne link geeft het EKO-keurmerkExterne link uit namens de overheid.

Claim gebruiken op een voedingsmiddel

ClaimsExterne link zijn beweringen op etiketten en in reclame die zeggen dat een product bepaalde eigenschappen heeft. U zegt bijvoorbeeld dat het product light of vezelrijk is of dat in het product stoffen zitten die goed zijn voor het hart. U mag alleen voedingsclaims of gezondheidsclaims op uw product zettenExterne link als u zich aan Europese regels houdt. Het is verboden om een medische claimExterne link op het etiket van levensmiddelen te zetten. Medische claims mogen alleen bij geneesmiddelen.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven