Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Precariobelasting (precario) betalen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op < 1 min lezenEnglish version

Gebruikt u grond van de gemeente? Bijvoorbeeld voor een terras, luifel, reclamebord, bouwsteiger of een container? Dan moet u vaak precariobelasting (precario) betalen.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Gebruikt u een stuk grond van de gemeente door daar bijvoorbeeld iets:

  • op te zetten
  • boven te hangen
  • in de grond te plaatsen

Bijvoorbeeld een terras, luifel, zonnescherm, reclamebord, vlag, bouwsteiger of container. Of leidingen, kabels of tanks onder de gemeentegrond. Dan moet u in veel gevallen precariobelasting betalen.

Liggeld betalen

In sommige gemeenten betaalt u ook precario voor bedrijfsschepen of woonboten met een vaste ligplaats. U maakt dan gebruik van openbaar vaarwater. De precariobelasting heet dan liggeld.

Precariobelasting betalen voor verkoop op straat

U betaalt in sommige gemeenten ook precariobelasting als u artikelen voor verkoop op straat wilt uitstallen. U kunt dat bij uw gemeente navragen. Voor het uitstallen van artikelen heeft u soms ook een uitstallingsvergunning nodig. In sommige gemeenten zit de precariobelasting in de kosten voor de vergunning.

Vrijstelling precariobelasting

U betaalt geen precario als u de grond van de gemeente huurt, bijvoorbeeld voor een terras. Gemeenten mogen ook geen precario heffen over leidingen en kabelnetwerken van energie-, water- en telecombedrijven.

Zie ook

Naar boven