MenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Terrasvergunning aanvragen en regels voor uw terras

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op ± 1 min lezenEnglish version

Wilt u een terras plaatsen bij uw horecabedrijf? Of wilt u uw bestaande buitenterras uitbreiden? Dan heeft u in veel gemeenten een terrasvergunning nodig. Ook als u het terras op uw eigen terrein wilt plaatsen. Een terrasvergunning vraagt u aan bij de gemeente waar uw bedrijf is gevestigd.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Moet u een terrasvergunning aanvragen?

Het verschilt per gemeente of u een terrasvergunning nodig heeft. In sommige gemeenten kunt u zonder vergunning een terras bij uw horecazaak plaatsen als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. In andere gemeenten moet u nog wel uw alcoholvergunning, exploitatievergunning horecabedrijf of omgevingsvergunning wijzigen of een aanvulling indienen. U heeft dan geen aparte terrasvergunning nodig.

Terrasvergunning aanvragen met de berichtenbox

Heeft u in uw gemeente wél een aparte terrasvergunning nodig? Dan kunt u deze digitaal aanvragen bij uw gemeente met de berichtenbox. Dit is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Regels voor uw terras

De regels of voorwaarden voor een terras verschillen per gemeente. Het is dan ook verstandig om de website van uw gemeente vooraf te raadplegen. Wel is landelijk bepaald dat een terras alleen is toegestaan bij een gevestigde horecazaak. Uw terras mag geen:

  • schade toebrengen aan de weg
  • gevaar opleveren voor weggebruikers
  • belemmering vormen voor beheer en onderhoud van de weg

Handhaving regels voor terrassen

De gemeente ziet er op toe dat u de regels naleeft. Bijvoorbeeld of u zich houdt aan de geluidsvoorschriften voor terrassen. Een gemeente kan sancties opleggen als u zich niet aan de regels houdt. Bijvoorbeeld door uw terras tijdelijk te sluiten of uw terrasvergunning in te trekken.

Vergunning voor terrasseizoen

Sommige gemeenten kennen een terrasseizoen. In de terrasvergunning staat voor welke periode de vergunning geldt. Als uw gemeente geen terrasseizoen kent, dan mag u het hele jaar een terras hebben.

Kosten voor een terrasvergunning

Voor een terrasvergunning betaalt u in de meeste gemeenten leges (belasting). De hoogte daarvan staat in de legesverordening van de gemeente. Als uw terras op grond van de gemeente staat, moet u precariobelasting betalen.

Zie ook

Naar boven