Dit artikel is gerelateerd aan:

Terrasvergunning aanvragen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen
Wilt u een terras plaatsen bij uw horecabedrijf? Dan heeft u vaak een terrasvergunning nodig. Bekijk hier de regels.

Bekijk hier per gemeente of u een terrasvergunning nodig heeft.

Zoeken

  Wilt u een terras plaatsen bij uw horecabedrijf? Dan heeft u in veel gemeenten een terrasvergunning nodig. Ook als u het terras op uw eigen terrein wilt plaatsen. Een terrasvergunning vraagt u aan bij de gemeente waar uw bedrijf is gevestigd.

  Hoe vraagt u een terrasvergunning aan?

  Als u een drank- en horecavergunning of exploitatievergunning horecabedrijf aanvraagt, vermeldt u dat u een terras heeft. Heeft u al een exploitatievergunning horecabedrijf, drank- en horecavergunning of omgevingsvergunning? Dan moet u deze vergunning veranderen als u een terras aanlegt. In sommige gemeenten is een aanvulling op de vergunning voldoende. U heeft dan geen aparte terrasvergunning meer nodig.

  Regels voor uw terras

  De regels voor een terras verschillen per gemeente. Een terras is alleen toegestaan bij een gevestigde horecazaak. Uw terras mag geen:

  • schade toebrengen aan de weg
  • gevaar opleveren voor weggebruikers
  • belemmering vormen voor beheer en onderhoud van de weg

  Vergunning voor terrasseizoen

  Sommige gemeenten kennen een terrasseizoen. U krijgt dan een vergunning voor hoe lang het seizoen duurt. In de terrasvergunning staat voor welke periode de vergunning geldt. Als uw gemeente geen terrasseizoen kent, dan mag u het hele jaar een terras hebben.

  Kosten voor een terrasvergunning

  Voor een terrasvergunning betaalt u in de meeste gemeenten leges (belasting). De hoogte daarvan staat in de legesverordening van de gemeente. Als uw terras op grond van de gemeente staat, moet u precariobelasting betalen.

  Digitaal terrasvergunning aanvragen met de berichtenbox

  Met de berichtenbox kunt u de terrasvergunning digitaal aanvragen bij de gemeente. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

  Deze informatie is geplaatst door

  Antwoord voor bedrijven