HomeWetten en regels

Terrasvergunning aanvragen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op ± 1 min lezenEnglish version

Wilt u een terras maken bij uw horecabedrijf? Of wilt u uw buitenterras groter maken? Dan heeft u in veel gemeenten een terrasvergunning nodig. U vraagt een terrasvergunning aan bij de gemeente waar uw bedrijf is gevestigd.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Het verschilt per gemeente of u een terrasvergunning nodig heeft. In sommige gemeenten kunt u zonder vergunning een terras bij uw horecazaak maken als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. In andere gemeenten moet u uw alcoholvergunning, exploitatievergunning horecabedrijf of omgevingsvergunning veranderen. U heeft dan geen aparte terrasvergunning nodig.

Voorwaarden voor een terras

Iedere gemeente kan andere voorwaarden voor een terras bij een horecazaak hebben. Meestal hebben de voorwaarden te maken met:

  • u mag de weg niet beschadigen met uw terras
  • uw terras mag geen gevaar zijn voor weggebruikers
  • uw terras mag het beheer en onderhoud van de weg niet storen

Bekijk bij de gemeente waar uw horecazaak is gevestigd wat de voorwaarden voor de terrasvergunning zijn.

Vergunning voor terrasseizoen

Sommige gemeenten hebben een terrasseizoen. Dan mag u alleen een terras hebben voor die periode. In de terrasvergunning staat voor welke periode de vergunning geldt. Als uw gemeente geen terrasseizoen heeft, dan mag u het hele jaar een terras hebben.

Kosten terrasvergunning

Voor een terrasvergunning betaalt u in de meeste gemeenten leges (belasting). De hoogte daarvan staat in de legesverordening van de gemeente. Als uw terras op grond van de gemeente staat, moet u precariobelasting betalen.

Terrasvergunning aanvragen met de berichtenbox

U kunt de terrasvergunning digitaal aanvragen bij uw gemeente met de berichtenbox. Dit is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Zie ook

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie