Reclamemateriaal verspreiden

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Wilt u reclamemateriaal verspreiden? Bijvoorbeeld flyers uitdelen. Dan moet u zich houden aan bepaalde regels.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

Houdt u zich niet aan de regels voor het verspreiden van reclamemateriaal? Dan kunt u een waarschuwing of boete krijgen van de gemeente.

Reclame zonder adres

Verspreidt u drukwerk of samples (proefmonsters of kleine cadeaus) huis-aan-huis zonder adres, woonplaats of postbus van de ontvanger? Dan moet u zich houden aan de regels uit de:

U mag bijvoorbeeld alleen ongeadresseerde reclame bezorgen als er geen NEE/NEE of NEE/JA-sticker op de brievenbus staat.

Daarnaast moet u controleren welke regels uw gemeente heeft. Heeft de gemeente bijvoorbeeld een opt-in regeling? Dan mag u alleen reclame bezorgen als er een JA-sticker op de brievenbus staat.

Reclame met adres

Stuurt u reclamedrukwerk of samples met daarop naam en adres of ‘aan de bewoners van’ (geadresseerd)? Dan moet u zich houden aan de:

U moet bijvoorbeeld controleren of de ontvanger in het Postregister of Nationaal Overledenen Register staat. En of u de persoonsgegevens van uw ontvangers wel mag gebruiken voor uw reclame.

Reclamemateriaal uitdelen op straat

Wilt u flyers, samples, zadelhoesjes, kortingsbonnen of ander reclamemateriaal uitdelen? Bijvoorbeeld onder winkelend publiek, achter ruitenwissers van auto’s of op een evenement. Dan moet u zich houden aan de regels uit de Code voor fieldmarketing en de regels van de gemeente.

U moet bijvoorbeeld:

  • toestemming, een ontheffing of vergunning aanvragen bij de gemeente
  • zich houden aan de regels voor het uitdelen van samples, bijvoorbeeld geen samples uitdelen aan kinderen van 12 jaar en jonger zonder toestemming van de ouders/verzorgers

Let op:

Als u flyers verspreidt, heeft u ook opruimplicht. U moet weggegooide flyers opruimen.