Reclamemateriaal verspreiden

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Wilt u reclamemateriaal verspreiden? Bijvoorbeeld flyers uitdelen of reclamefolders laten bezorgen. Dan moet u zich houden aan landelijke regels en de regels van uw gemeente.

Bekijk de regels in de gemeente waar u reclamemateriaal wil verspreiden

Zoeken

  Alle reclame moet voldoen aan de regels uit de Nederlandse reclame code (NRC). Uw reclame mag bijvoorbeeld niet misleidend zijn. U moet zich ook houden aan de regels in de gemeente waar u reclame wil verspreiden.

  Reclame zonder adres

  Verspreidt u drukwerk of samples (proefmonsters of kleine cadeaus) huis-aan-huis zonder adres, woonplaats of postbus van de ontvanger? Dan moet u zich houden aan de regels uit de:

  U mag bijvoorbeeld alleen ongeadresseerde reclame bezorgen als er geen NEE/NEE of NEE/JA-sticker op de brievenbus staat.

  Daarnaast moet u controleren welke regels uw gemeente heeft. Heeft de gemeente bijvoorbeeld een opt-in regeling? Dan mag u alleen reclame bezorgen als er een JA-sticker op de brievenbus staat.

  Reclame met adres

  Stuurt u reclamedrukwerk of samples met daarop naam en adres of ‘aan de bewoners van’ (geadresseerd)? Dan moet u zich houden aan de:

  U moet bijvoorbeeld controleren of de ontvanger in het Postregister of Nationaal Overledenen Register staat. En of u de persoonsgegevens van uw ontvangers wel mag gebruiken voor uw reclame.

  Reclamemateriaal uitdelen op straat

  Wilt u flyers, samples, zadelhoesjes, kortingsbonnen of ander reclamemateriaal uitdelen? Bijvoorbeeld onder winkelend publiek, achter ruitenwissers van auto’s of op een evenement. Dan moet u zich houden aan de regels uit de Code voor fieldmarketing en de regels van de gemeente.

  U moet bijvoorbeeld:

  • toestemming, een ontheffing of vergunning aanvragen bij de gemeente
  • zich houden aan de regels voor het uitdelen van samples, bijvoorbeeld geen samples uitdelen aan kinderen van 12 jaar en jonger zonder toestemming van de ouders/verzorgers

  Als u flyers verspreidt, heeft u ook opruimplicht. U moet weggegooide flyers opruimen.

  Controle

  Houdt u zich niet aan de regels? Dan kunt u een waarschuwing of boete krijgen van de gemeente of een aanbeveling van de Reclame Code Commissie. U moet uw reclame of de verspreiding in dat geval aanpassen.

  Deze informatie is geplaatst door

  Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
  Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1