Zoeken

Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

< 1 min lezen

U kunt met uw oudere werknemer afspraken maken om eerder met pensioen te gaan. U spreekt een Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) af. U betaalt dan 1 of meer uitkeringen tot aan de pensioenleeftijd (AOW). U betaalt hierover 52% belasting (RVU-heffing).

Vrijstelling RVU-heffing

Van 2021 tot en met 2025 geldt een RVU-drempelvrijstelling. U betaalt geen 52% RVU-heffing (pseudo-eindheffing) als u in die periode een RVU-regeling afspreekt met uw werknemer. De RVU moet dan wel aan de voorwaarden voldoen.

De Belastingdienst heeft een handreiking waarin staat wat precies een RVU is.

Voorwaarden voor RVU-drempelvrijstelling

U betaalt geen RVU-heffing als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • Uw werknemer stopt niet eerder dan drie jaar voor zijn wettelijke AOW-leeftijd.
  • De RVU-uitkering is hetzelfde als of lager dan het drempelbedrag (2022: € 1.874 bruto per maand/€ 22.488 bruto per jaar, 2023: € 2.037 bruto per maand/€ 24.444,00 bruto per jaar voor maximaal 36 maanden).
  • U spreekt uiterlijk op 31 december 2025 een RVU af met uw werknemer die uiterlijk op 31 december 2028 de AOW-leeftijd bereikt.

Hoe vraagt u RVU-vrijstelling aan?

U past de RVU en ook de RVU-vrijstelling toe in de loonaangifte. De regels staan in het Handboek Loonheffingen 2022. De inkomenscode voor de RVU is code 53.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1