Regeling voor vervroegde uittreding (RVU)

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

U kunt met uw oudere werknemer afspraken maken om eerder met pensioen te gaan. U spreekt een Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) af. U betaalt dan 1 of meer uitkeringen tot aan de pensioenleeftijd (AOW). U betaalt hierover 52% belasting (RVU-heffing).

Vrijstelling RVU-heffing

Van 2021 tot en met 2025 geldt een RVU-drempelvrijstelling. U betaalt geen 52% RVU-heffing (pseudo-eindheffing) als u in die periode een RVU-regeling afspreekt met uw werknemer. De RVU moet dan wel aan de voorwaarden voldoen.

De Belastingdienst heeft een handreiking waarin staat wat precies een RVU is.

Voorwaarden voor RVU-drempelvrijstelling

U betaalt geen RVU-heffing als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • Uw werknemer stopt niet eerder dan drie jaar voor zijn wettelijke AOW-leeftijd.
  • De RVU-uitkering is hetzelfde als of lager dan het drempelbedrag (2024: € 2.182 bruto per maand voor maximaal 36 maanden).
  • U spreekt uiterlijk op 31 december 2025 een RVU af met uw werknemer die uiterlijk op 31 december 2028 de AOW-leeftijd bereikt.

Van 1 januari 2026 tot en met 31 december 2028 geldt een uitloopperiode waarin u de drempelvrijstelling toepast voor de RVU.

Hoe vraagt u RVU-vrijstelling aan?

U past de RVU en ook de RVU-vrijstelling toe in de loonaangifte. De regels staan in het Handboek Loonheffingen. De inkomenscode voor de RVU is code 53.

Dit artikel is gerelateerd aan: