Zoeken

Betalen voor reprorecht

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
< 1 min lezen

Gebruikt u (online) publicaties in uw bedrijf of organisatie? U print en kopieert bijvoorbeeld foto’s en teksten uit (vak)bladen, kranten, boeken en van websites. Dan moet u een reprorechtvergoeding betalen.

Wanneer betaalt u reprorechtvergoeding?

U betaalt een vergoeding als de publicaties die u gebruikt beschermd zijn door het auteursrecht. U moet ook toestemming hebben van de makers voor het gebruik van de publicaties. U regelt deze toestemming en vergoeding door een reprorechtvergoeding te betalen aan Stichting Reprorecht. Het gaat om:

  • printen
  • scannen
  • e-mailen
  • opslaan op een computer
  • op intranet zetten

U mag dit doen binnen grenzen: niet te veel en niet te vaak. Ook mag u digitale en papieren kopieën alleen delen binnen uw bedrijf. Lees de voorwaarden voor ondernemers.

Hoeveel reprorechtvergoeding moet u betalen?

Hoeveel reprorechtvergoeding u moet betalen, hangt af van:

Elk jaar betaalt u een vast bedrag. U krijgt automatisch een rekening.

Zzp’er en reprorecht

Heeft u geen of minder dan 3(fte) werknemers? Dan krijgt u niet automatisch een rekening. Bent u zzp’er en maakt u (digitale) kopieën? U kunt een reprorechtregeling treffen. U kunt hiervoor contact opnemen met Stichting Reprorecht.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1