Licentie aanvragen voor het gebruik van muziek

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Laat u in het openbaar muziek horen, bijvoorbeeld achtergrondmuziek in uw winkel, restaurant of zorginstelling? Of op internet? Dan moet u toestemming hebben van de tekstdichter, de componist, en de muziekuitgever.

Hebben deze de exploitatie van hun muziekauteursrecht overgedragen aan Buma/Stemra? Dan regelt Buma deze toestemming. Dat doet Buma door het uitgeven van licentiesExternal link. Gaat het om uitvoerende artiesten en platenproducenten, op grond van het naburige recht? Dan regelt Sena de licenties. Met de wegwijzerExternal link 'Alles wat u moet weten over het gebruik van muziek, beeld en tekst in uw bedrijf' krijgt u snel een overzicht van hoe dit geregeld is. Meer informatie vindt u in de 5 meest gestelde vragenExternal link over muziekgebruik.

Kosten berekenen en licenties afsluiten voor muziek

De kosten voor de licentiesExternal link verschillen voor live muziek, amusementsmuziek en achtergrondmuziek. Ze zijn ook afhankelijk van:

  • het aantal personen dat de muziek hoort;
  • de oppervlakte van de ruimte waarin de muziek te horen is;
  • hoe vaak de muziek wordt gespeeld.

Op Mijnlicentie.nl kunt u licenties van Buma en Sena digitaal berekenen en afsluitenExternal link. U kunt kiezen voor een gecombineerde factuur. Ook uw licenties van Videma en Stichting Reprorecht kunt u via deze website afsluiten.

Rechten-inclusieve muziek gebruiken

U kunt gebruikmaken van rechten-inclusieve muziek. U heeft dan geen licentie nodig van Buma en Sena. Muziek wordt via internet geleverd en afgespeeld in uw bedrijf. U kunt rechten-inclusieve muziek afnemen bij diverse commerciële leveranciers.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven