Rookverbod op de werkplek

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Uw werknemer heeft recht op een rookvrije werkplek. Niet alleen de werkplek zelf moet rookvrij zijn. Roken mag ook niet in bijvoorbeeld een bedrijfsrestaurant, bedrijfsauto, trappenhuis, toilet en eigen werkkamer.

Rookruimte verboden

Rookruimtes in gebouwen zijn verboden. Dit geldt voor (semi)overheidsgebouwen, openbare gebouwen en voor gebouwen in het bedrijfsleven.

Werkplek thuis

Het rookverbod geldt niet in een privéruimte. Werknemers die thuis werken mogen zelf bepalen of er gerookt wordt of niet. Werknemers die bij mensen thuis werken (bijvoorbeeld catering of thuiszorg) kunnen geen beroep doen op een rookvrije werkplek.

Rookverbod in de horeca

Binnen tabak roken in de horeca mag niet. Ook rookruimtes zijn verboden in horeca-inrichtingen. U mag zelf in uw horeca-bedrijf geen tabak roken en uw werknemers en bezoekers ook niet. Serveert u eten of drinken? Dan valt uw bedrijf onder horeca. Bijvoorbeeld een hotel, restaurant, café, sportkantine of shisha-lounge.

Roken op het terras

Er mag wel tabak worden gerookt op een horeca-terras. Het terras moet dan minimaal aan 1 kant volledig open zijn (open lucht). Op een horecaterras in bijvoorbeeld een winkelcentrum mag niet worden gerookt.

Rookwaren zonder tabak

Kruidenproducten die zijn bedoeld om te roken en gels voor een waterpijp (zonder tabak), vallen niet onder het rookverbod. Ze mogen binnen worden gerookt, ook in de horeca. Als u dit liever niet heeft dan mag u dit verbieden.

Elektronische sigaretten (met en zonder nicotine), een waterpijp waarmee tabak wordt gerookt en andere rookwaren met tabak, vallen wel onder het rookverbod. Deze mogen niet binnen worden gerookt. Tabak en e-sigaretten mogen op de werkplek alleen worden gerookt op een horeca-terras of thuis.

Overtreding van het rookverbod

De NVWA controleert of u zich aan de regels houdt. U mag een inspecteur niet weigeren in uw zaak. Houdt u zich niet aan de regels van het rookverbod of het verbod op rookruimtes in de horeca? Dan kunt een boete krijgen van tussen de € 450 en € 4.500.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1