Rookverbod op de werkplek

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Uw werknemer heeft recht op een rookvrije werkplekExterne link. Een werkplek is de volledige werkomgeving van uw werknemer. Het gaat bijvoorbeeld om kantoorruimten, bedrijfsrestaurants, bedrijfsvoertuigen, trappenhuizen en toiletten. Ook in eigen werkkamers mag niet gerookt worden.

Rookruimte voor werknemers

U mag als werkgever een rookruimte maken voor uw werknemers. Deze moet zijn afgesloten en mag geen overlast veroorzaken voor andere medewerkers. Er zijn specifieke eisenExterne link voor een rookruimte.

In (semi)overheids- en openbare gebouwen moeten de rookruimtens in 2021 worden gesloten. Dat zijn bijvoorbeeld gebouwen in de zorg, het onderwijs, overheidsgebouwen en in de cultuur- en sportsector. In 2022 moeten de rookruimtes in het bedrijfsleven verdwijnen.

Rookverbod in de horeca

In horecagelegenheden, zoals hotels, restaurants en cafés, mag niet gerookt worden. Het verbod geldt voor eigenaars, werknemers en bezoekers. Er mag alleen gerookt worden op niet geheel afgesloten terrassen. Externe link

Let op: De Hoge Raad oordeelde op 27 september 2019 dat rookruimtes niet langer zijn toegestaanExterne link in de horeca.

E-sigaret en waterpijp

De e-sigaret bevat geen tabak en valt daarom niet onder het rookverbod. Als met een waterpijp tabak wordt gerookt, dan valt de waterpijp wel onder het rookverbod.

Overtreding van het rookverbod

Bij overtreding van het rookverbodExterne link kunt u een bestuurlijke boeteExterne link van minimaal € 450 krijgen.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven