Rookverbod op de werkplek

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Uw werknemer heeft recht op een rookvrije werkplek. Roken op de werkplek is verboden en ook rookruimtes in gebouwen zijn verboden. Dit geldt voor gebouwen in het bedrijfsleven, (semi) overheidsgebouwen en openbare gebouwen.

Roken op de thuiswerkplek

Het rookverbod geldt niet in een privéruimte, zoals de thuiswerkplek. Werknemers die bij mensen thuis werken (bijvoorbeeld catering of thuiszorg) kunnen geen beroep doen op een rookvrije werkplek.

Roken in de auto van de zaak

U mag niet roken in een vrachtwagen, bestelbus of auto van de zaak. ook niet als u er alleen in rijdt.

Rookverbod in de horeca

Binnen tabak roken in de horeca mag niet. Ook rookruimtes zijn verboden in horeca-inrichtingen. Serveert u eten of drinken? Dan valt uw bedrijf onder horeca. In een horecabedrijf mag de eigenaar, de werknemers en de bezoekers geen tabak roken.

Roken op het buitenterras

Er mag wel tabak worden gerookt op een buitenterras. Het terras moet dan minimaal aan 1 kant volledig open zijn (open lucht). Op een horecaterras in bijvoorbeeld een winkelcentrum mag niet worden gerookt.

Rookwaren zonder tabak

Kruidenproducten bedoeld om te roken en gels voor een waterpijp (zonder tabak), vallen niet onder het rookverbod. Ze mogen binnen worden gerookt, ook in de horeca. Als u dit liever niet heeft dan mag u dit verbieden.

Elektronische sigaretten (met en zonder nicotine), een waterpijp waarmee tabak wordt gerookt en andere rookwaren met tabak, vallen wel onder het rookverbod. Deze mag u niet binnen roken. Tabak en e-sigaretten mogen alleen gerookt worden op een horeca-terras of thuis (werkplek).

Overtreding van het rookverbod

De NVWA controleert of u zich aan de regels houdt. U mag een inspecteur niet weigeren in uw zaak. Houdt u zich niet aan de regels van het rookverbod of het verbod op rookruimtes in de horeca? Dan kunt u een boete krijgen van tussen de € 450 en € 450.000.