Rookverbod op de werkplek

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen

Uw werknemer heeft recht op een rookvrije werkplek. Ook in de horeca. Niet alleen de werkplek zelf moet rookvrij zijn. Roken mag ook niet in bijvoorbeeld een bedrijfsrestaurant, bedrijfsauto, trappenhuis, toilet en eigen werkkamer.

Rookruimte voor werknemers

Roken in een rookruimte is toegestaan. Behalve in de horeca, daar zijn rookruimtes verboden. De rookruimte moet voldoen aan de regels. De ruimte moet bijvoorbeeld dicht zijn en andere medewerkers mogen er geen last van hebben.

In 2021 moeten alle rookruimtes in (semi)overheidsgebouwen en openbare gebouwen dicht. Bijvoorbeeld gebouwen in de zorg, het onderwijs en de cultuur- en sportsector. In 2022 moeten alle rookruimtes in het bedrijfsleven dicht.

Rookverbod in de horeca

Binnen tabak roken in de horeca mag niet. Ook rookruimtes zijn verboden in horeca-inrichtingen. U mag zelf in uw horeca-bedrijf geen tabak roken en uw werknemers en bezoekers ook niet. Serveert u eten of drinken? Dan valt uw bedrijf onder horeca. Bijvoorbeeld een hotel, restaurant, café, sportkantine of shisha-lounge.

Roken op het terras

Er mag wel tabak worden gerookt op een horeca-terras. Het terras moet dan minimaal aan 1 kant volledig open zijn (open lucht). Op een horecaterras in bijvoorbeeld een winkelcentrum mag niet worden gerookt.

Rookwaren zonder tabak

Kruidenproducten die zijn bedoeld om te roken en gels voor een waterpijp (zonder tabak), vallen niet onder het rookverbod. Ze mogen binnen worden gerookt, ook in de horeca. Als u dit liever niet heeft dan mag u dit verbieden.

Elektronische sigaretten (met en zonder nicotine), een waterpijp waarmee tabak wordt gerookt en andere rookwaren met tabak, vallen wel onder het rookverbod. Deze mogen niet binnen worden gerookt. Tabak en e-sigaretten mogen op de werkplek alleen worden gerookt in een rookruimte of op een horeca-terras.

Overtreding van het rookverbod

De NVWA controleert of u zich aan de regels houdt. U mag een inspecteur niet weigeren in uw zaak. Houdt u zich niet aan de regels van het rookverbod of het verbod op rookruimtes in de horeca? Dan kunt een boete krijgen van tussen de € 450 en € 4.500.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven