RSIN voor uw onderneming

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
1 min lezen
English version

Het RSIN is een uniek nummer waarmee organisaties eenvoudig informatie met elkaar kunnen delen. U hoeft er niets voor te regelen. U ontvangt het automatisch wanneer u start als rechtspersoon of samenwerkingsverband.

RSIN-nummer opzoeken

Het RSIN staat op het uittreksel Handelsregister dat u meekrijgt van KVK. Heeft u geen uittreksel? Vraag dan een uittreksel op:

  • U kunt telefonisch uw uittreksel laten voorlezen. Dit gaat via 0900 123 45 67 en kost € 0,90 per minuut.
  • U kunt een uittreksel bestellen via KVK.nl.

RSIN achterhalen voor belastingaangifte

Zoekt u een RSIN voor uw belastingaangifte, omdat u een periodieke gift aan een goed doel wilt aftrekken van uw belastingen? Op Belastingdienst.nl kunt u opzoeken welk RSIN bij uw goede doel hoort.

Wat is mijn RSIN-nummer?

De afkorting RSIN betekent Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Uw RSIN staat op uw uittreksel Handelsregister dat u krijgt bij uw inschrijving. Het RSIN is niet hetzelfde als uw KVK-nummer. Eenmanszaken (zzp) hebben geen RSIN.

Uw RSIN is een uniek nummer waar u zelf niets mee hoeft te doen. Het is bedoeld voor (overheids)organisaties om makkelijk informatie met elkaar uit te wisselen. U hoeft daardoor niet steeds al uw gegevens te verstrekken. Het RSIN is onder meer gekoppeld aan de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen (BRP) en het Kadaster.

Voor wie is een RSIN?

Het RSIN is afhankelijk van de rechtsvorm voor 2 groepen ondernemers:

  • rechtspersonen, zoals besloten vennootschappen (bv’s), naamloze vennootschappen (nv's), verenigingen, stichtingen en coöperaties
  • samenwerkingsverbanden, zoals vof's, maatschappen en commanditaire vennootschappen

Het RSIN is dus niet voor eenmanszaken.

Hoe krijgt u het RSIN?

Als rechtspersoon of als samenwerkingsverband zoals een bv, nv of vof, krijgt u naast een KVK-nummer automatisch een RSIN tijdens het inschrijven bij de KVK. U hoeft dus niet apart een RSIN aan te vragen.

Wat doet de Belastingdienst met het RSIN?

KVK geeft bij uw inschrijving uw gegevens automatisch door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst gebruikt vervolgens het RSIN om andere nummers samen te stellen, zoals het omzetbelastingnummer, het btw-identificatienummer en het loonheffingennummer.