Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Strengere voorwaarden voor BOR en DSR bij bedrijfsopvolging

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionPrinsjesdag koffertjeDit is een PrinsjesdagartikelCheck wat er nog meer verandertIngangsdatum: 1 januari 2025

Wat verandert er?

Krijgt u een bedrijf door schenking? Dan kunt u vanaf 2025 alleen belastingvoordeel krijgen als u 21 jaar of ouder bent. U kunt dan de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) gebruiken, zodat u geen of minder erf- of schenkbelasting betaalt. Tot 1 januari 2025 geldt deze leeftijdsgrens nog niet.

Schenkt u een bedrijf? Met de doorschuifregeling (DSR) hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen over de winst die u overhoudt. Die belasting gaat over op de volgende eigenaar. Een voorwaarde voor de DSR verandert vanaf 2025: de nieuwe eigenaar hoeft niet meer minimaal 3 jaar in dienst te zijn van het bedrijf.

Voor wie?

  • ondernemers die een bedrijf voortzetten uit een schenking en voldoen aan de voorwaarden van de BOR
  • ondernemers die een bedrijf schenken en voldoen aan de voorwaarden van de DSR

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2025.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Prinsjesdag koffertjePrinsjesdag 2023Check wat er verandert voor ondernemers

Zie ook

Naar boven