Surseance van betaling aanvragen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Kunt u tijdelijk uw schulden niet betalen? En wilt u een faillissement voorkomen? U kunt de rechtbank vragen om surseance van betaling. U vraagt hiermee uitstel van betaling aan voor anderhalf jaar.

Wanneer kunt u surseance van betaling aanvragen?

U kunt surseance van betaling aanvragen als u tijdelijke financiële problemen heeft die u binnen korte tijd kunt oplossen. De bedoeling van surseance van betaling is dat u een faillissement voorkomt.

Hoe vraagt u surseance van betaling aan?

U vraagt surseance van betaling aan bij de rechtbank. U moet hiervoor een advocaat inschakelen. Uw advocaat stelt voor u een verzoekschrift op. U vraagt surseance van betaling aan voor uw eigen bedrijf. Schuldeisers kunnen geen surseance van betaling aanvragen voor een bedrijf.

Voorlopige surseance van betaling

Als uw verzoekschrift compleet is en aan alle eisen voldoet, krijgt u van de rechtbank een voorlopige surseance van betaling. Dit gebeurt zonder zitting. De rechter benoemt een bewindvoerder.

Definitieve surseance van betaling

Binnen 2 tot 4 maanden na de voorlopige surseance van betaling is er een zitting over de definitieve surseance van betaling. Tijdens die zitting mogen u en uw schuldeisers uitleg geven. Hierna mogen uw schuldeisers stemmen over het uitstel van betaling. Als er te weinig schuldeisers vóór stemmen, krijgt u geen uitstel van betaling.

Bewindvoerder tijdens surseance van betaling

Krijgt u uitstel van betaling? Tijdens de surseance van betaling kunnen schuldeisers hun schulden niet opeisen. Tijdens de surseance van betaling krijgt u een bewindvoerder van de rechter. De bewindvoerder:

  • geeft u advies
  • helpt u bij de onderhandelingen met schuldeisers
  • beheert samen met u uw vermogen
  • beslist, bijvoorbeeld als u geld wilt uitgeven

Geen surseance van betaling

Als de rechtbank een definitieve surseance van betaling weigert, kunt u failliet verklaard worden. Als u het hier niet mee eens bent, kunt u in hoger beroep gaan.

Register van surseances van betalingen

In het Centraal Insolventieregister staan alle surseances van betalingen, faillissementen en schuldsaneringen van natuurlijke personen. Definitieve surseances van betalingen staan ook in het Handelsregister.

Einde surseance van betaling

De surseance van betaling stopt als:

  • de bewindvoerder of 1 van de schuldeisers een verzoek om intrekking van de surseance van betaling doet (daarna volgt meestal een faillissement)
  • u weer uw betalingen kunt doen en zelf vraagt om intrekking van de surseance van betaling
  • u een definitief akkoord heeft met de schuldeisers

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven