Veiligheidseisen voor elektrische en elektronische apparaten
Als u elektrische of elektronische apparaten op de markt breng of verhandelt dan moet u ervoor zorgen dat uw producten voldoen aan Europese regels. Uw elektrische apparaat moet bijvoorbeeld veilig zijn en mag andere apparaten niet storen.
Veiligheid elektrische en elektronische apparaten
U moet uw elektrische apparaat, elektrisch toestel en elektrotechnische onderdelen ontwerpen, produceren en testen volgens de wetten en normen die voor uw product gelden.
Als fabrikant moet u bijvoorbeeld zorgen:
- voor goede isolatie van het elektrisch materiaal
- dat de temperatuur, de elektrische ontlading of stralingen niet te hoog worden
- voor veiligheidsmechanismes die kortsluiting voorkomen
- dat uw elektrische apparaat of installatie niet voor storing bij andere apparaten zorgt
De eisen voor elektrische en elektronische apparaten staan in de:
- de Europese Laagspanningsrichtlijn en het Nederlandse Warenwetbesluit elektrisch materiaal (voor elektrische apparaten met laagspanning)
- de Europese Richtlijn Algemene Productveiligheid of andere specifieke wetgeving voor elektrische apparaten die niet onder de Laagspanningsrichtlijn vallen
- de Radio Equipment Directive (RED) (Radioapparatenrichtlijn) als uw elektrische apparaat met het internet/wifi verbonden is (Internet of Things, IoT), bluetooth heeft of een radiofrequentie-module heeft.
Bekijk het stappenplan productveiligheid voor fabrikanten en het stappenplan productveiligheid voor importeurs.
CE-markering en EU-conformiteitsverklaring
Als u uw apparaat heeft getest en het voldoet aan de eisen, dan moet u als fabrikant een CE-markering op uw elektrische apparaat zetten. Met een CE-markering verklaart u dat het product voldoet aan de eisen voor veiligheid, gezondheid en milieu van de EU. Bekijk hoe u de CE-markering moet aanbrengen met het stappenplan CE-markering. U moet ook een EU-conformiteitsverklaring opstellen en ondertekenen. Hiermee verklaart u dat uw product aan de EU-eisen voldoet en dat u daarvoor verantwoordelijk bent. Hierna kunt u het product op de markt brengen.
Toezichthouders voor elektrische apparaten
De NVWA controleert of uw elektrische apparaat veilig is, en of u zich aan de wet houdt. Bijvoorbeeld bij (bouw)lampen, stofzuigers, opladers, keukenapparatuur en onderdelen voor elektrische apparaten of installaties. Heeft uw elektrische apparaten wifi, bluetooth of een radiofrequentie-module, dan controleert de Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI) of u zich aan de regels houdt.