Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Verhoging energiebelasting voor glastuinbouw

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionPrinsjesdag koffertjeDit is een PrinsjesdagartikelCheck wat er nog meer verandertIngangsdatum: 1 januari 2025

Wat verandert er?

Bent u glastuinbouwer? Het kabinet gaat de belastingvoordelen voor gasverbruik in de glastuinbouwsector stap voor stap afbouwen. Vanaf 2025 betaalt u een individuele CO2-heffing.

  • Nu betaalt u een laag energiebelastingtarief voor aardgas. Dat tarief wordt tussen 2025 en 2030 stap voor stap hoger. Het energiebelastingtarief voor aardgas wordt zo hetzelfde als voor andere belastingbetalers.
  • Vanaf 2025 wordt de inputvrijstelling elektriciteitsopwekking ieder jaar minder. Gebruikt u aardgas voor het opwekken van (bruikbare) warmte en eigen gebruik van elektriciteit? Daarvoor geldt in 2025 niet langer een (volledige) vrijstelling. Gebruikt u aardgas voor het opwekken van elektriciteit voor het openbare net? Daarvoor blijft de vrijstelling wel gelden.
  • U betaalt vanaf 1 januari 2025 voor uw glastuinbouwbedrijf een individuele CO2-heffing. De hoogte van de CO2-heffing hangt af van de CO2-uitstoot van uw bedrijf. Nu betaalt u nog heffing die afhangt van de gemiddelde uitstoot in de glastuinbouwsector.

Het doel van deze wetswijziging is:

  • het aantrekkelijker maken om duurzamere energiebronnen te gebruiken
  • de CO2-uitstoot van de glastuinbouwsector verminderen

Voor wie?

  • Glastuinbouwers die aardgas gebruiken om hun kassen te verwarmen en daarmee elektriciteit opwekken.

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2025.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Prinsjesdag koffertjePrinsjesdag 2023Check wat er verandert voor ondernemers

Zie ook

Naar boven