Verplichte laadpalen op bedrijfsparkeerplaats

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Heeft u een bedrijfspand met parkeerplaatsen op uw terrein? Of krijgt u een grote verbouwing aan uw bedrijfspand? Dan moet u in sommige gevallen oplaadpunten hebben voor de elektrische auto’s van uw werknemers. Dat staat in de Europese richtlijn Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III).

Laadpalen bij nieuwbouw

Laat u een nieuw bedrijfspand bouwen met meer dan 10 eigen parkeerplaatsen op hetzelfde terrein? U moet dan minimaal 1 laadpaal hebben. En 1 op de 5 parkeerplaatsen moet een aansluiting hebben voor een laadpaal.

Laadpalen bij grote verbouwing

Laat u uw bedrijfspand met meer dan 10 parkeerplaatsen ingrijpend verbouwen? Dan moet u minstens 1 laadpaal laten plaatsen.

Een ingrijpende renovatie is als u meer dan 25% van de buitenkant van het gebouw (gebouwschil) gaat verbouwen of groter maakt.

Een laadpaal is niet verplicht als de kosten van een laadpunt (ontwerp, materialen en installatie) meer dan 7% van de renovatiekosten zijn.

Laadpalen bij alle bedrijfspanden in 2025

Heeft u een bedrijfspand met meer dan 20 parkeerplaatsen? U moet vanaf 2025 minimaal 1 laadpaal hebben.

Eisen aan laadpalen

In het Besluit infrastructuur alternatieve brandstoffen staan de eisen waaraan een laadpaal moet voldoen. Voorbeelden van eisen voor laadpalen zijn:

  • contactdozen of voertuigconnectoren (stekkers) zijn van het type 2
  • meetapparatuur voor het oplaadgebruik is beveiligd om het dataverkeer en de privacy van de gebruikers te beschermen

U mag uw parkeerplaats met (verplichte) laadpaal ook voor publiek toegankelijk maken. Zoals een parkeerplaats bij een winkel. Ook dan gelden de eisen aan laadpalen uit het Besluit.

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)