CO2-uitstoot verminderen van uw bedrijf

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
3 min lezen
English version

Wilt u de CO2-uitstoot in uw bedrijf verminderen? Dat kan door te kiezen voor milieuvriendelijk vervoer en een duurzame bedrijfsvoering. Ook kunt u uw bedrijfspand duurzamer maken. U bespaart kosten. En voldoet aan (toekomstige) wetgeving om de CO2-uitstoot te verminderen.

Hoe vermindert u CO2-uitstoot van uw bedrijf?

U kunt de CO2-uitstoot in uw bedrijf verminderen door te kiezen voor:

  • milieuvriendelijk vervoer voor u en uw medewerkers (duurzame mobiliteit)
  • een duurzaam bedrijfspand of bedrijfshuisvesting
  • productie en inkoop verduurzamen

Milieuvriendelijk reizen (duurzame mobiliteit)

U kunt uw medewerkers stimuleren om op een milieuvriendelijke manier te reizen. Bijna de helft van alle wegkilometers heeft te maken met zakelijk reizen. Duurzamer reizen helpt om de CO2-uitstoot te verminderen.

Bedrijfspand energiezuinig maken

Uw bedrijfspand energiezuinig maken, zorgt voor minder CO2-uitstoot en lagere energiekosten. Bespaar energie door bijvoorbeeld over te stappen op ledverlichting. Of kies voor alternatieve energie om uw bedrijfspand te verwarmen.

Adviestool MKB Klimaatwerk

Check met de Adviestool MKB Klimaatwerk wat u kunt doen om uw bedrijf te verduurzamen. U krijgt een aantal vragen over energiebesparing, vervoer en innovatie. Met uw antwoorden bepaalt de tool welke subsidies en verplichtingen er zijn voor uw bedrijf.

Energielabel C voor kantoren

Maak uw kantoor energiezuiniger. Controleer met de beslisboom van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of u aan de energielabel C-verplichting moet voldoen. Kantoren moeten sinds 2023 energielabel C of hoger hebben. Anders mag u het niet meer als kantoor gebruiken.

Alternatieve energie

Kijk naar kansen om van het gas af te gaan door het gebruik van alternatieve energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie of bodemenergie en aardwarmte (geothermie).

Productie en inkoop verduurzamen

Met een duurzame bedrijfsvoering kunt u CO2-uitstoot verminderen, kosten besparen en letten op de gevolgen voor uw omgeving. Bedenk welke duurzame onderwerpen voor u belangrijk zijn.

Bij inkoopbeslissingen kijkt u onder meer naar de prijs, kwaliteit en levertijd van een product. Bij duurzaam inkopen let u ook op de gevolgen voor mens, milieu en maatschappij. U bent verantwoordelijk voor de hele keten van het product dat u verkoopt. Van grondstof tot eindproduct. Zorg daarom dat u weet wat er speelt in de productieketen en bij uw leveranciers. En bekijk hoe u risico's voorkomt of stopt. Gebruik hiervoor de MVO Risico Checker van MVO Nederland.

Door u te houden aan de milieuregels vermindert u de CO2-uitstoot bij uw productie. Bekijk daarnaast de mogelijkheden van circulair ondernemen.

Als u uw afval scheidt, kunnen grondstoffen opnieuw worden gebruikt. In de Afvalwijzer voor bedrijven ziet u welk afval u verplicht moet scheiden.

Subsidies voor energiebesparing

Maak gebruik van de verschillende financiële en belastingregelingen om de CO2-uitstoot te verminderen en kosten te besparen. Bekijk de subsidiewijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).