Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeBelastingen

Stappenplan zakelijk elektrisch rijden

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend NederlandRijksdienst voor Ondernemend NederlandKVKKVK± 3 min lezenEnglish version

Koopt u voor het eerst een auto van de zaak of is uw bedrijfsauto aan vervanging toe? In dit stappenplan ziet u waar u op moet letten als u elektrisch wilt gaan rijden. Lees ook welke belastingvoordelen en subsidies er zijn.

1. Kies of u elektrisch gaat rijden

Een aantal redenen om elektrisch te rijden zijn:

2. Bepaal welk elektrisch vervoermiddel bij uw bedrijf past

Als u de stap maakt naar elektrisch vervoer, bedenk dan welk elektrisch vervoermiddel bij uw onderneming past en welke regels er gelden voor verschillende vervoermiddelen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een:

U kunt een elektrische auto kopen of leasen. Bedenk ook of u het vervoermiddel zakelijk of privé koopt, of zakelijk of privé leaset.

3. Bekijk de (belasting)voordelen van een elektrische auto

Met een elektrische auto bespaart u niet alleen brandstof- en onderhoudskosten. U kunt ook profiteren van belastingvoordelen:

4. Ga na of er subsidies voor elektrische auto's zijn

Er zijn subsidies voor de aankoop en lease van elektrische voertuigen:

5. Check of een laadpaal verplicht is op uw bedrijfsparkeerplaats

In sommige bedrijfssituaties is het verplicht om een laadpaal te hebben op uw parkeerplaats. Als u uw bedrijfspand verbouwt of een nieuw pand bouwt, moet u bij meer dan 10 parkeerplaatsen minimaal 1 laadpaal plaatsen. Heeft uw bedrijfspand meer dan 20 parkeerplaatsen? Vanaf 2025 moet u minimaal 1 laadpaal hebben.

Heeft u een laadpaal nodig in de publieke ruimte? Bekijk hoe u een laadpaal aanvraagt.

Naar boven