Zakelijk elektrisch rijden

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Ondernemers die elektrisch rijden, profiteren van financiële voordelen. Elektrisch vervoer is volop in ontwikkeling. E-bikes en elektrische scooters veroveren de stad. Er komen steeds meer elektrische auto’s en het aantal laadpalen neemt snel toe.

Bedenk welk elektrisch vervoermiddel past bij uw bedrijf

Elektrisch rijden is beter voor het milieuExternal link en past bij een groen imago. Als u de stap maakt naar elektrisch vervoer, bedenk dan welk elektrisch vervoermiddel past bij uw onderneming. U kunt een elektrische of plug-in hybride auto kopen of leasen. Maar misschien past een elektrische scooter, fiets of step beter bij uw bedrijf.

Bekijk de financiële voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden loont. Met een elektrische auto bespaart u niet alleen brandstof- en onderhoudskosten. U kunt ook profiteren van belastingvoordelenExternal link:

Een milieuvriendelijke auto heeft een lagere bijtelling

Heeft u een auto van de zaak, dan heeft dat gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Wanneer u uw zakelijke auto privé gebruikt, krijgt u te maken met bijtelling. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs. Een milieuvriendelijke auto heeft een lagere bijtelling. Bereken de btw en bijtellingExternal link voor uw privégebruik.

Ga na of er subsidies zijn

Naast belastingvoordelen zijn er soms ook lokaal of regionaal subsidies voor de aanschaf van elektrische voertuigen en oplaadpunten. Informeer hiernaar bij uw gemeente of provincie. De subsidies van een aantal gemeenten staan op Nederland ElektrischExternal link.

Elektrische auto serieus alternatief

De Rijksoverheid stimuleert elektrisch rijdenExternal link omdat dit schoner en zuiniger is dan rijden op benzine of diesel. Het energielabel voor auto’s laat in een oogopslag zien hoe zuinig een nieuwe auto is. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen CO2 uit. De Rijksoverheid wil dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Grote autofabrikanten hebben al aangegeven volop in te zetten op elektrische modellen. Ook het aantal laadpuntenExternal link groeit gestaag. De elektrische auto is daarmee een serieus alternatief voor ondernemers die investeren in een bedrijfsvoertuig of personenauto. Zeker voor bedrijven die te maken hebben met strenge milieuzones in de grote steden.

Volg de ontwikkelingen rondom elektrisch vervoer

Nederland wil koploper zijn in elektrisch vervoer. De partijen die samenwerken in het Formule E-TeamExternal link (FET) zorgen er met de Rijksoverheid voor dat elektrisch rijden verder ontwikkelt en aansluit bij trends in het buitenland. Met het portaal Nederland ElektrischExternal link houdt het Formule E-Team u op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van elektrische mobiliteit. Volg ook het nieuws over elektrisch rijdenExternal link van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). En hou de evenementenkalenderExternal link van RVO.nl in de gaten.

Tips

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

088-042 42 42

Wetten en regels

Gerelateerde pagina's

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland