Stappenplan duurzame mobiliteit in uw bedrijf vergroten

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
3 min lezen
English version

Wilt u de CO2-uitstoot door auto’s in uw bedrijf verminderen? Bijvoorbeeld vanwege de zero-emissiezones die eraan komen. Of wilt u uw werknemers op een duurzame manier laten reizen (duurzame mobiliteit)? Deze stappen helpen u op weg. Zo helpt u ook mee om de doelen in het Klimaatakkoord te halen.

1. Stap over op elektrische auto’s en vraag subsidie aan

Zijn uw bedrijfsauto's of leaseauto's aan vervanging toe? Maak dan de overstap naar elektrisch rijden. Elektrische auto's dragen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot (CO2-reductie). Met uitstootvrij vervoer is uw bedrijf ook voorbereid op de zero-emissiezones die eraan komen. Grote gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 een stadsgebied aanwijzen waar sommige vervuilende bestelbussen en vrachtwagens niet meer mogen rijden. Doe de kentekencheck en controleer tot wanneer u met uw auto de zone in mag.

Subsidie aanvragen

Kijk welke subsidies en belastingvoordelen er zijn voor elektrisch rijden.

2. Bied deelauto's aan

Bied uw werknemers een (elektrische) deelauto aan, als alternatief voor een leaseauto of kilometervergoeding. Zo kan uw werknemer autorijden combineren met fietsen en het openbaar vervoer.

3. Pas het parkeerbeleid aan

Kies voor een groener parkeerbeleid en beperk de parkeerplaatsen voor uw werknemers. Bijvoorbeeld: alleen werknemers die verder dan 15 kilometer wonen, mogen parkeren.

4. Bied een ov-abonnement aan

Moedig uw werknemers aan om het openbaar vervoer te nemen. Werknemers die eersteklas mogen reizen met het ov (ook privé) kiezen sneller voor de trein. Nieuw personeel kunt u gratis ov aanbieden in plaats van een woon-werkvergoeding.

Gebruik hiervoor de werkkostenregeling (WKR).

5. Reis tijdens korte zakenreizen met de trein

De luchtvaart stoot veel CO2 uit. U kunt zakelijke vliegreizen verminderen door uw werknemers met de trein te laten reizen naar zakelijke afspraken. Bijvoorbeeld in Parijs, Brussel, Londen en Frankfurt. Boek voor bestemmingen niet verder dan 700 kilometer een treinreis voor uw werknemers.

6. Bied een fiets van de zaak aan

Koop of lease een fiets van de zaak. Voor ondernemers met en zonder personeel zijn er belastingvoordelen. Er zijn regelingen voor een fiets, elektrische fiets of pedelec. Lees meer over de mogelijkheden voor een fiets van de zaak.

7. Laat uw werknemers vaker thuiswerken

Laat uw werknemers vaker thuiswerken om de CO2-uitstoot van uw bedrijf te verkleinen. Bekijk de mogelijkheden voor een thuiswerkvergoeding via de werkkostenregeling (WKR). Denk aan kosten voor verwarming, water, elektriciteit, maar ook thee, koffie en toiletpapier. En lees meer over wat wel en niet mag bij thuiswerken.