HomeWetten en regels

Vrijkomen van woonruimte melden en leegstaande woonruimte verhuren

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish version

Bent u huiseigenaar? En komt uw woonruimte vrij omdat een huurder vertrekt? Dan moet u dat melden bij uw gemeente. Wilt u leegstaande woonruimte verhuren? Dan moet u vaak een vergunning aanvragen.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap
Zoeken

Als huiseigenaar moet u de gemeente melden dat er een woning vrijkomt doordat de huurder vertrekt. In de huisvestingsverordening van de gemeente staat voor welke woningen deze verplichting geldt. U kunt bij de melding zelf een nieuwe huurder voor de woning voordragen.

Tijdelijk verhuren leegstaande woonruimte

U mag een lege woning tijdelijk verhuren. Bijvoorbeeld omdat uw woning wacht op renovatie of sloop. Of omdat u tijdelijk niet in uw huis woont. Er zijn verschillende mogelijkheden voor tijdelijke verhuur, zoals een huurcontract voor bepaalde tijd. U moet aan een aantal voorwaarden voor tijdelijke verhuur voldoen. Ook krijgt u te maken met lokale regels. Informeer daar altijd naar bij uw gemeente.

Vergunning tijdelijke verhuur leegstaande woonruimte aanvragen

U mag lege woonruimte alleen tijdelijk verhuren met een vergunning van uw gemeente. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier voor een vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte. Hoe lang de vergunning geldig is, hangt af van de soort woonruimte die u tijdelijk wilt verhuren.

Functie leegstaand gebouw aanpassen

U mag ook woonruimte verhuren in een gebouw dat eerst een andere functie had, zoals een kantoor of zorginstelling. U moet het gebouw dan redelijk makkelijk bewoonbaar kunnen maken. En u moet een omgevingsvergunning aanvragen om het gebouw een nieuwe bestemming te geven. Het omvormen van leegstaande panden heet ook wel vastgoedtransformatie.

Regelhulp VastgoedTransformatie

Een Regelhulp vertelt u aan de hand van een aantal vragen welke regels voor u gelden. Met de Regelhulp VastgoedTransformatie krijgt u inzicht in de haalbaarheid van transformatie van een (leegstaand) gebouw.

Zie ook