MenuZoekenZoekenHomePersoneel

Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie

Deze informatie is geplaatst door:Ministerie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidMinisterie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid± 2 min lezenEnglish version

U heeft een opdracht en wilt deze uitbesteden. Of u hiervoor een zelfstandige mag inhuren, hangt af van de arbeidsrelatie. Om de arbeidsrelatie te beoordelen, is het kabinet een pilot gestart met een online vragenlijst. Lees hoe de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie werkt.

Voor het inhuren van zelfstandigen gelden regels. Om deze regels te verduidelijken, heeft het kabinet een anonieme, online vragenlijst ontwikkeld.

Als u alle vragen in de webmodule heeft beantwoord, krijgt u een van de volgende uitkomsten:

  • Indicatie dat de opdracht buiten dienstbetrekking kan worden uitgevoerd.
  • Indicatie dat er sprake is van een dienstbetrekking.
  • Er kan geen oordeel gegeven worden op basis van verstrekte antwoorden.

Geen juridische beslissing

Tijdens deze pilotfase is de uitkomst van de webmodule een indicatie en geen juridische beslissing. U kunt daarom geen rechten ontlenen aan de uitkomst. De uitkomst kan u wel helpen bij uw beslissing over hoe u werkzaamheden laat uitvoeren.

Voor wie is de webmodule?

De webmodule is voor opdrachtgevers die in Nederland gevestigd zijn en een opdracht uitbesteden aan een opdrachtnemer in Nederland.

De webmodule is niet voor opdrachtnemers, branche- of sectorvertegenwoordigers. Tenzij in de rol van opdrachtgever. De webmodule geeft geen uitkomst wanneer u een overeenkomst aangaat met een rechtspersoon. Of wanneer u optreedt als bemiddelaar of tussenpersoon.

Over de webmodule

De webmodule is eerst als pilot beschikbaar gesteld. De pilotfase heeft als doel om de webmodule te verbeteren. In juli 2021 is deze pilot beëindigd, maar u kunt de webmodule voorlopig nog gebruiken.

Werk mee aan verbetering

Voordat besloten wordt of de webmodule definitief ingevoerd wordt, wordt deze eerst geëvalueerd. Voordat de uitkomst zichtbaar wordt, krijgt u daarom de vraag of u mee wilt werken aan een enquête over de webmodule. Uw gebruikerservaring bepaalt mede of de webmodule wordt ingevoerd. Uw reacties is nog steeds welkom, ook na de pilotfase.

Vragen of meer toelichting

Lees meer over de aanleiding van de pilot in het persbericht over de webmodule. Of lees het nieuwsbericht over de evaluatie van de pilot dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Wilt u vooraf meer weten over de vragen in de webmodule, dan kunt als bijlage bij het persbericht de volledige vragenlijst als pdf bekijken.

Bekijk de veelgestelde vragen

Begrijpt u iets niet? Misschien staat uw vraag tussen de veelgestelde vragen. Of stuur uw vraag naar pilotwba@minszw.nl.

Naar webmodule

Ga naar de webmodule om de vragenlijst te starten.

Naar boven