Zelfzorggeneesmiddelen verkopen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Zelfzorggeneesmiddelen zijn geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Als u zelfzorggeneesmiddelen verkoopt, moet u zich houden aan de voorschriften in de Geneesmiddelenwet en de Regeling Geneesmiddelenwet.

Verkooppunten zelfzorggeneesmiddelen

Welke zelfzorggeneesmiddelen u mag verkopen, hangt af van uw soort onderneming. Er zijn:

  • zelfzorgeneesmiddelen die alleen in een apotheek verkocht mogen worden (UA)
  • zelfzorggeneesmiddelen die verkocht mogen worden in apotheken en drogisterijen (UAD)
  • zelfzorggeneesmiddelen die vrij verkocht mogen worden, dus ook in 'gewone' (web)winkels, supermarkten en benzinestations (AV)

Voor zelfzorggeneesmiddelen die vrij verkocht mogen worden, is mondeling advies (van een drogist of apotheker) niet noodzakelijk. Elke gebruiker is uiteindelijk zelf verantwoordelijk dat hij het middel gebruikt volgens de instructies in de bijsluiter.

Online verkoop van medicijnen

Verkoopt u als apotheker of drogist zelfzorggeneesmiddelen of andere medicijnen via internet? Dan moet u uw bedrijf aanmelden bij het CIBG. Voldoet u aan de eisen? Dan krijgt u het verplichte Europese logo en wordt uw bedrijf opgenomen in het overzicht van online aanbieders van medicijnen.

Elke lidstaat van de Europese Unie heeft een nationale organisatie die een lijst bijhoudt van legale, online medicijnwinkels. In Nederland is dat het CIBG.