Voedingssupplementen maken of verkopen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Voedingssupplementen zijn vitaminen, mineralen of andere stoffen met een voedingskundig of fysiologisch effect. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de normale voeding. U kunt voedingssupplementen verkopen in voorgedoseerde vorm zoals capsules, zakjes poeder, pillen, tabletten en druppelflacons. Daarbij moet u zich aan bepaalde regelsExterne link houden.

Europese richtlijn voor voedingssupplementen

De Europese richtlijn voor voedingssupplementenExterne link is de basis voor Nederlandse wetten en regelingen. Hierin staat onder meer:

  • de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • de maximale hoeveelheden vitaminen en mineralen die een supplement mag bevatten
  • de eisen voor gezondheidsclaims op verpakkingen en in advertenties

Bevat uw voedingssupplement kruiden? Dan moet u zich ook houden aan de regels uit het Warenwetbesluit KruidenpreparatenExterne link.

Claims over voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen. Daarom mogen ze geen ingrediënten bevatten die de Geneesmiddelenwet ziet als geneesmiddel. U mag geen medische claimExterne link voeren. Wel mag u een gezondheidsclaimExterne link voeren, zolang u die kunt waarmaken.

Eisen voor etiketten van voedingssupplementen

Voor voedingssupplementen gelden de standaardeisen voor etikettering van levensmiddelen. Daarnaast gelden extra eisen. Op de etiketten van voedingssupplementen moet onder meer staan:

  • een gebruiks- en doseringsadvies
  • de aanduiding 'voedingssupplement'
  • de naam, aard en hoeveelheid van de voedingstoffen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven