Voedingssupplementen maken of verkopen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

< 1 min lezen

Voedingssupplementen zijn vitaminen, mineralen of andere stoffen met een voedingskundig of fysiologisch effect. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de normale voeding. U kunt voedingssupplementen verkopen in voorgedoseerde vorm zoals capsules, zakjes poeder, pillen, tabletten en druppelflacons. Daarbij moet u zich aan bepaalde regels houden.

Europese richtlijn voor voedingssupplementen

De Europese richtlijn voor voedingssupplementen is de basis voor Nederlandse wetten en regelingen. Hierin staat onder meer:

  • de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • de maximale hoeveelheden vitaminen en mineralen die een supplement mag bevatten
  • de eisen voor gezondheidsclaims op verpakkingen en in advertenties

Bevat uw voedingssupplement kruiden? Dan moet u zich ook houden aan de regels uit het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten.

Claims over voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn geen geneesmiddelen. Daarom mogen ze geen ingrediënten bevatten die de Geneesmiddelenwet ziet als geneesmiddel. U mag geen medische claim voeren. Wel mag u een gezondheidsclaim voeren, zolang u die kunt waarmaken.

Eisen voor etiketten van voedingssupplementen

Voor voedingssupplementen gelden de standaardeisen voor etikettering van levensmiddelen. Daarnaast gelden extra eisen. Op de etiketten van voedingssupplementen moet onder meer staan:

  • een gebruiks- en doseringsadvies
  • de aanduiding 'voedingssupplement'
  • de naam, aard en hoeveelheid van de voedingstoffen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven