Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Voedingssupplementen maken of verkopen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 1 min lezenEnglish version

Als u voedingssupplementen maakt of verkoopt, moeten deze voldoen aan de Europese richtlijn voor voedingssupplementen en de Warenwet. Voedingssupplementen zijn vitaminen, mineralen of andere stoffen met een voedingskundig of fysiologisch effect. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de normale voeding.

Regels voor voedingssupplementen

De Europese richtlijn voor voedingssupplementen is de basis voor Nederlandse wetten en regelingen. Hierin staat onder meer:

  • welke mineralen en vitaminen u mag gebruiken
  • de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
  • de maximale hoeveelheden vitaminen en mineralen in het voedingssupplement
  • de eisen voor gezondheidsclaims op verpakkingen en in advertenties

Regels voor kruidenpreparaten

Zitten er kruiden in uw voedingssupplement? Dan moet u zich houden aan de regels uit het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten. Bijvoorbeeld:

Medische claim of gezondheidsclaim

Voedingssupplementen en kruidenpreparaten zijn geen geneesmiddelen. Daarom mogen ze geen ingrediënten bevatten die de Geneesmiddelenwet ziet als geneesmiddel. U mag geen medische claim gebruiken op het etiket of in de reclame van uw product. U zegt met een medische claim dat uw product een ziekte kan voorkomen, behandelen of genezen.

U mag alleen een gezondheidsclaim gebruiken als u die ook waar kan maken. U zegt met een gezondheidsclaim dat uw product een positief effect heeft op de gezondheid.

In het Handboek Voedings- en gezondheidsclaims van de NVWA staan de regels voor het gebruik van voedings- en/of gezondheidsclaims.

Eisen voor etiketten van voedingssupplementen

Voor voedingssupplementen gelden de standaardeisen voor etikettering van levensmiddelen. Daarnaast gelden extra eisen. Op de etiketten van voedingssupplementen moet onder meer staan:

  • een gebruiks- en doseringsadvies
  • dat het een 'voedingssupplement' is
  • de naam, aard en hoeveelheid van de voedingstoffen
  • een waarschuwing dat het supplement buiten bereik van jonge kinderen moet blijven
  • dat een voedingssupplement geen vervanging is van gevarieerde en gezonde voeding

Zie ook

Naar boven