Reclame maken voor geneesmiddelen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Maakt u reclame voor geneesmiddelen? Dan moet u zich houden aan de regels van de Geneesmiddelenwet. De wet maakt verschil tussen reclame voor:

  • receptgeneesmiddelen
  • zelfzorggeneesmiddelen (geneesmiddelen zonder recept)

Reclame voor receptgeneesmiddelen

Voor geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn met een recept (receptgeneesmiddelen) mag u geen reclame maken voor publiek.

U mag wel reclame maken voor receptgeneesmiddelen bedoelt voor beroepsbeoefenaren, zoals artsen en tandartsen. Deze reclame moet voldoen aan de voorwaarden van de Gedragscode Geneesmiddelenreclame van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR).

Reclame voor zelfzorggeneesmiddelen

U mag onder voorwaarden reclame maken voor geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn zonder recept (zelfzorggeneesmiddelen). In de reclame moet duidelijk zijn dat het om geneesmiddelen gaat. Ook moet er een gebruiksaanwijzing in de reclame staan. U mag de reclame niet op kinderen richten. Verder mag de reclame niet suggereren dat het geneesmiddel beter is dan andere geneesmiddelen.

Gunstbetoon is verboden

Gunstbetoon is een vorm van geneesmiddelenreclame. Gunstbetoon betekent dat u geld, diensten of goederen aanbiedt om ervoor te zorgen dat een geneesmiddel meer voorgeschreven of gebruikt wordt. U betaalt bijvoorbeeld reizen, congressen of nascholing voor een arts. Gunstbetoon is verboden, op een paar uitzondering na.

Dit artikel is gerelateerd aan: