Aftrekken bedrijfskosten

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst

± 1 min lezen

Bedrijfskosten zijn kosten die u maakt om omzet te maken. Sommige bedrijfskosten kunt u gedeeltelijk of volledig aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting.

Alleen de kosten die u maakt voor uw onderneming mag u aftrekken: de bedrijfskosten of zakelijke kosten. Soms mag u kosten in 1 jaar aftrekken, bijvoorbeeld huurkosten, soms moet u het spreiden over een aantal jaren , bijvoorbeeld de aanschafkosten van een auto. Kosten die u hebt gemaakt om uw onderneming op te zetten, kunt u soms aftrekken. Als u kosten hebt die zowel een zakelijk als een privé karakter hebben, mag u alleen het zakelijke deel van deze kosten aftrekken.

Btw over bedrijfskosten

Vaak kunt u de btw die u betaalt over uw bedrijfskosten aftrekken in uw btw-aangifte. Dit noemt de Belastingdienst ook wel aftrek van voorbelasting

Bedrijfsruimte

Voor uw onderneming heeft u een bedrijfsruimte, bijvoorbeeld een kantoor, een fabriek, een winkelpand of een werkplaats. Bekijk welke kosten u kunt aftrekken voor uw bedrijfsruimte.

Werkruimte in de woning

Zakelijke kosten voor uw werkruimte in uw woning kunt u meestal niet aftrekken. Gebruik de rekenhulp Werkruimte om te checken of dat ook voor uw situatie geldt.

Studiekosten

Zakelijke studiekosten mag u aftrekken van uw winst. Studiekosten die u maakt om nieuwe kennis op te doen, geeft u op als privé-aftrekpost. Meer informatie over de aftrek van studiekosten vindt u op Belastingdienst.nl.

Privé studiekosten niet meer aftrekbaar in 2022

Let op: vanaf 1 januari 2022 kunt u de aftrek voor studiekosten niet meer gebruiken. Deze aftrekpost wordt vervangen door een subsidieregeling: het STAP-budget. Voor de aftrek van uw zakelijke studiekosten verandert er niets.

Bedrijfskosten kort uitgelegd

In de video 'Bedrijfskosten' ziet u waar bedrijfskosten in uw aangifte inkomstenbelasting horen:

Door uw cookie-instellingen kunt u deze video niet bekijken. Wilt u toch kijken?

of bekijk de video op YouTube.

Lees meer over ons cookiebeleid

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Belastingdienst

BelastingTelefoon 0800-0543

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst