Autokosten

Gepubliceerd door:
Belastingdienst
Belastingdienst
2 min lezen
English version

Er zijn verschillende soorten autokosten. Sommige zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Van sommige mag u de btw aftrekken als u uw auto zakelijk gebruikt.

Verzekeringspremies

Uw auto moet verplicht WA verzekerd zijn. Daarnaast kunt u eventueel de schade aan uw eigen auto verzekeren met een cascoverzekering.

Of u uw eigen auto zakelijk gebruikt of in een auto van de zaak rijdt, bepaalt of verzekeringskosten aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting.

Brandstof

Natuurlijk heeft uw auto brandstof nodig. De soort brandstof bepaalt ook de hoogte van de motorrijtuigenbelasting (mrb). Welke brandstof voor u het voordeligst is, hangt onder meer af van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Meer informatie hierover kunt u opvragen bij de ANWB.

Of u uw eigen auto zakelijk gebruikt of in een auto van de zaak rijdt, bepaalt of de brandstofkosten aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Als uw onderneming btw mag aftrekken, is de btw op de brandstofkosten aftrekbaar voor het gedeelte dat u de auto zakelijk gebruikt.

Onderhoud en reparatie

Bij elke auto kunt u kosten voor onderhoud en reparatie verwachten. Daarnaast kan het zijn dat uw auto APK goedgekeurd moet zijn.

Of u uw eigen auto zakelijk gebruikt of in een auto van de zaak rijdt, bepaalt of onderhoud en reparatie aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Als uw onderneming btw mag aftrekken, is de btw op deze kosten aftrekbaar voor het gedeelte dat u de auto zakelijk gebruikt.

Leasekosten

Leasen betekent dat u voor een bepaalde tijd en voor een bepaald aantal kilometers een auto huurt van een leasemaatschappij.

Of u uw eigen auto voor de zaak gebruikt of in een auto van de zaak rijdt, bepaalt of uw leasekosten aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting. Als uw onderneming btw mag aftrekken, is de btw op deze kosten aftrekbaar voor het gedeelte dat u de auto zakelijk gebruikt.

Motorrijtuigenbelasting (mrb)

Heeft u een of meer motorrijtuigen (een personenauto, bestelauto, motor, aanhangwagen of vrachtwagen) binnen uw onderneming? Dan moet u motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. U krijgt automatisch een aanslag van de Belastingdienst. U kunt zelf berekenen hoeveel mrb u moet betalen.

Belasting op personenauto's en motorrijwielen

Koopt of importeert u een personenauto, bestelauto of motor? En laat u deze voor de eerste keer in het kentekenregister van de RDW registreren? Dan betaalt u belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm).

Belasting op zware motorrijtuigen

Maakt u met een vrachtwagen gebruik van de autosnelweg? Dan moet u naast motorrijtuigenbelasting (mrb) ook belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen. Dit geldt voor vrachtauto's die alleen goederen vervoeren en een toegestane maximummassa van 12.000 kilo of meer hebben.

Aanschafkosten en afschrijvingen

Investeringen die u voor uw bedrijf doet, die langer meegaan dan 1 jaar én hoger zijn dan € 450, mag u in uw aangifte aftrekken. Een auto is zo'n investering. U mag de kosten niet in 1 keer afschrijven, maar over een paar jaar. In uw aangifte geeft u de kosten op als ‘afschrijving’.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Belastingdienst