Zoeken

Als zzp'er pensioen opbouwen

Deze informatie is geplaatst door Belastingdienst | Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

± 1 min lezen

Net als iedere Nederlander krijgt u AOW zodra u de AOW-leeftijd bereikt. Maar voor uw zzp-pensioen moet u zelf zorgen. Soms is dat verplicht, afhankelijk van uw beroep of bedrijfstak. Er zijn verschillende mogelijkheden.

AOW: basispensioen

AOW is een basispensioen van de Rijksoverheid. Heeft u in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvangt u AOW vanaf uw AOW-leeftijd tot uw overlijden.

Fiscaal voordeel bij sparen voor lijfrente

U kunt uw geld in een lijfrenteverzekering of in een bancaire lijfrente stoppen. Dit doet u via een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Zij investeren het geld. Als u stopt met werken kunt u het gespaarde bedrag in termijnen laten uitkeren en heeft u een aanvulling op uw pensioen. Op deze manier sparen is ook fiscaal gunstig. U kunt het bedrag aftrekken van uw inkomstenbelasting. Dat heet uitgave inkomensvoorziening.

Zet uw oude pensioenregeling voort

Bent u net gestart als zzp’er? En werkte u in loondienst voordat u zzp’er werd? Soms kunt u uw oude pensioenregeling voortzetten. Inclusief alle aanvullende dekkingen, zoals nabestaandenpensioen. Of premievrijstelling als u arbeidsongeschikt wordt. Vraag dit na bij de pensioenuitvoerder. Het zelf voortzetten van uw oude pensioenregeling moet u binnen 9 maanden na het einde van uw dienstverband aanvragen. Verder moet de vrijwillige voortzetting uiterlijk 15 maanden na het ontslag beginnen. De premie is maximaal 10 jaar fiscaal aftrekbaar als uitgave inkomensvoorziening.

Kijk of u onder een verplichte pensioenregeling valt

In bepaalde beroepsgroepen of bedrijfstakken bestaat voor personeel een verplichte pensioenregeling. Bent u ondernemer in één van de volgende bedrijfstakken? Dan is deelname verplicht:

 • schildersbedrijven, glaszetbedrijven en afwerkingsbedrijven
 • stukadoorsbedrijven, afbouwbedrijven, natuursteenbedrijven en terrazzo-/vloerenbedrijven

Oefent u één van de volgende beroepen uit? Dan is deelname aan uw beroepspensioenfonds verplicht.

 • apothekers
 • dierenartsen
 • fysiotherapeuten
 • huisartsen
 • verloskundigen
 • medisch specialisten
 • loodsen
 • (kandidaat-) notarissen
 • roeiers in het Rotterdamse Havengebied

Neem deel aan een collectieve pensioenregeling

Een collectieve pensioenregeling is een regeling voor meerdere deelnemers bij een verzekeraar, beleggingsinstelling of pensioenfonds. Er zijn verschillende collectieve pensioenregelingen speciaal voor zzp’ers. U kunt zich daarbij vrijwillig aansluiten.

Feiten en cijfers: zzp'ers van 65-jaar of ouder

De grafiek toont per kwartaal het aantal zzp'ers zien van 65 jaar of ouder. In tien jaar tijd is dit aantal flink toegenomen.

Deze informatie is geplaatst door

BelastingdienstMinisterie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1