Arbeidsmiddelen keuren

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
1 min lezen
English version

Arbeidsmiddelen zoals gereedschappen, machines en installaties, mogen niet gevaarlijk zijn voor uw werknemers. Daarom moet u deze arbeidsmiddelen regelmatig onderhouden en minstens 1 keer per jaar laten keuren.

Onderhoud van arbeidsmiddelen

Arbeidsmiddelen moeten altijd in goede en originele staat zijn. U moet ze daarom onderhouden. Vaak staat in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant hoe u dat doet. U moet ook een administratie bijhouden van het onderhoud, bijvoorbeeld in een onderhoudsboek. Daarmee kunt u de Nederlandse Arbeidsinspectie laten zien dat het onderhoud van arbeidsmiddelen in uw bedrijf op orde is.

Keuring van arbeidsmiddelen

Er zijn 2 soorten keuringen:

  • Keuring voor het eerste gebruik: u controleert of u het arbeidsmiddel op de goede manier heeft geïnstalleerd en of het veilig en goed werkt. Haalt u het arbeidsmiddel uit elkaar of installeert u het op een andere plaats? Dan doet u opnieuw een keuring voor het eerste gebruik.
  • Regelmatige keuring: hiermee voorkomt u dat arbeidsmiddelen onveilig worden door slijten of ouderdom. U bepaalt zelf hoe vaak dit nodig is. Dit hangt af van het arbeidsmiddel en hoe vaak u het gebruikt.

Wie keurt de arbeidsmiddelen?

U bepaalt zelf door wie u de arbeidsmiddelen laat keuren. Dat moet wel een deskundig persoon of bedrijf zijn. Bijvoorbeeld:

  • een onafhankelijke keuringsbedrijf
  • een onderhoudsdienst van de leverancier
  • uw eigen technische dienst

Een aantal arbeidsmiddelen moet u door een gecertificeerd bedrijf laten keuren. Bijvoorbeeld hijs- en hefwerktuigen en drukapparatuur.

Bewijs van keuring

U moet een bewijs hebben van de keuring. Bijvoorbeeld een sticker waarop de datum van de laatste keuring staat en wanneer de volgende keuring is. Hiermee kunt u de Nederlandse Arbeidsinspectie laten zien dat u zich houdt aan de keuringsplicht.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)