Arbeidsomstandigheden voor uw personeel

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

U moet zorgen voor goede arbeidsomstandighedenExterne link voor al uw personeel. Dat betekent dat uw personeel een gezonde en veilige werkplek heeft. Dat geldt ook voor buitenlandse arbeidskrachten en ingehuurd personeel. Besteedt u werk uit aan bijvoorbeeld een onderaannemer? Dan moet u ook zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de (buitenlandse) arbeidskrachten van de onderaannemer. Het gaat om:

  • werkplek en apparatuur
  • lichamelijke en psychische belasting
  • stoffen, straling en besmetting

Arbeidsrisico's in kaart brengen

In een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) moet u de arbeidsrisico's in kaart brengen. U moet ook de maatregelen omschrijven. Wilt u weten hoe gezond en veilig uw medewerkers in uw bedrijf werken? Gebruik dan de SZW-adviestool 'De andere kijk op jouw zaakExterne link'. Met de zelfinspectie Arbo op ordeExterne link bekijkt u of u alle arbeidsrisico's in uw bedrijf kent. En of u de juiste maatregelen neemt.

Het Nieuwe Werken (thuiswerken en flexwerken)

Werken uw medewerkers regelmatig thuis of vanuit bijvoorbeeld een internetcafé, station of flexwerklocatie? Dan bent u niet of niet helemaal verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden. U moet wel advies, informatie en hulp geven.

Afspraken in arbocatalogus

In de Arbowet, het Arbobesluit, de Arboregeling en de Arbobeleidsregels staan afspraken voor gezond en veilig werken. In een arbocatalogusExterne link spreken werkgevers en werknemers samen af hoe zij de doelen van de overheid halen. Een arbocatalogus kan voor één bedrijf gelden, maar ook voor een hele sector. Op DeArbocatalogus.nlExterne link vindt u praktische tips en instrumenten voor het ontwikkelen van een arbocatalogus.

Branchebrochures en voorlichtingsfilms

Inspectie SZW geeft branchebrochuresExterne link uit over de belangrijkste arbeidsrisico's. Daarin leest u welke verplichtingen voor uw branche gelden en waar Inspectie SZW op let.

Verplicht arbo-certificaat

Met een certificaat laat u zien dat de arbeidsomstandigheden in uw bedrijf aan bepaalde eisen voldoen. Een arbo-certificaat is verplicht voor een aantal producten, werkzaamheden en systemen, zoals:

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven