Bedrijfsnaam (handelsnaam) vastleggen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Iedere onderneming moet een bedrijfsnaam (officieel handelsnaam) hebben. Deze naam geeft u bij inschrijving in het Handelsregister op aan KVK. Uw bedrijfsnaam moet aan de regels van de Handelsnaamwet voldoen.

Wat is een bedrijfsnaam (handelsnaam)?

De bedrijfsnaam (handelsnaam) is de naam die u gebruikt bij het ondernemen. Het handelsnaamrecht ontstaat door het gebruik van de bedrijfsnaam. U moet uw bedrijfsnaam actief gebruiken om bescherming te krijgen van de Handelsnaamwet. Bijvoorbeeld in uw reclame, op uw gebouw, website en facturen.

Regels voor uw bedrijfsnaam

Als u een bedrijfsnaam kiest, moet u hier rekening mee houden:

Geen bedrijfsnaam gebruiken van een ander

U mag geen bedrijfsnaam gebruiken die hetzelfde is als de naam van een ander bedrijf. Of er heel erg op lijkt als dit verwarrend is voor het publiek (zoals klanten en leveranciers). Dit gebeurt vooral als u in dezelfde regio onderneemt en dezelfde producten of activiteiten levert.

Geen merk van een ander in uw bedrijfsnaam

U mag geen merknaam gebruiken die al door een ander bedrijf wordt gebruikt, of die daar heel erg op lijkt. Als dit verwarrend is voor het publiek (zoals klanten en leveranciers).

Geen bedrijfsnaam die een verkeerde indruk geeft

U mag geen bedrijfsnaam kiezen die een verkeerde indruk geeft en waarmee u het publiek kunt misleiden.

Geen bedrijfsnaam die niet klopt

U mag uw eenmanszaak geen naam geven met ‘&partners’ of ‘&co(mpagnon)’. Zo lijkt het alsof u samen met een ander onderneemt. Of u gebruikt de woorden ‘stichting’ of ‘fonds’. Zo lijkt het alsof uw bedrijf een andere rechtsvorm heeft dan een eenmanszaak.

Geen persoonsnaam van een ander in uw bedrijfsnaam

U mag alleen uw eigen persoonsnaam gebruiken.

Lijkt een andere bedrijfsnaam op uw naam?

Vindt u dat de bedrijfsnaam van een ander bedrijf te veel lijkt op uw bedrijfsnaam? En dat die naam misleidend of verwarrend is? Dan kunt de kantonrechter vragen het bedrijf te veroordelen. En te eisen dat het bedrijf de naam moet veranderen. U moet een verzoekschrift indienen bij de rechtbank in de regio waar uw bedrijf is gevestigd. KVK kan ook de rechter vragen om een naam te laten veranderen. Als u een bedrijfsnaam gebruikt in strijd met de Handelsnaamwet dan kunt u een geldboete krijgen.

Bedrijfsnaam veranderen of toevoegen

Wilt u uw bedrijfsnaam (handelsnaam) veranderen? Of wilt u een extra bedrijfsnaam toevoegen? U geeft dit met het wijzigingsformulier door aan KVK. KVK geeft de naamswijziging in de meeste gevallen door aan de Belastingdienst.

Dit artikel is gerelateerd aan: