Dit artikel is gerelateerd aan:

Bedrijfsnaam of handelsnaam vastleggen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 2 min lezen

Iedere onderneming moet een bedrijfsnaam (handelsnaam) hebben. Deze naam geeft u bij inschrijving in het Handelsregister op aan KVK. Uw bedrijfsnaam moet aan de regels van de Handelsnaamwet voldoen.

Wat is een handelsnaam?

De handelsnaam is de naam die u gebruikt bij het ondernemen. Het handelsnaamrecht ontstaat door het gebruik van de handelsnaam. U moet uw handelsnaam actief gebruiken om bescherming te krijgen van de Handelsnaamwet. Bijvoorbeeld in uw reclame, op uw gebouw, website en facturen.

Regels voor uw handelsnaam

Als u een handelsnaam kiest, moet u hier rekening mee houden:

Geen handelsnaam gebruiken van een ander

U mag geen handelsnaam gebruiken die hetzelfde is als de naam van een ander bedrijf. Of er heel erg op lijkt als dit verwarrend is voor het publiek (zoals klanten en leveranciers). Dit gebeurt vooral als u in dezelfde regio onderneemt en dezelfde producten of activiteiten levert.

Geen merk van een ander in uw handelsnaam

U mag geen merknaam gebruiken die al door een ander bedrijf wordt gebruikt, of die daar heel erg op lijkt. Als dit verwarrend is voor het publiek (zoals klanten en leveranciers).

Geen handelsnaam die een verkeerde indruk geeft

U mag geen handelsnaam kiezen die een verkeerde indruk geeft en waarmee u het publiek kunt misleiden.

Geen handelsnaam die niet klopt

U mag uw eenmanszaak geen naam geven met ‘&partners’ of ‘&co(mpagnon)’. Zo lijkt het alsof u samen met een ander onderneemt. Of u gebruikt de woorden ‘stichting’ of ‘fonds’. Zo lijkt het alsof uw bedrijf een andere rechtsvorm heeft dan een eenmanszaak.

Geen persoonsnaam van een ander in uw handelsnaam

U mag alleen uw eigen persoonsnaam gebruiken.

Lijkt een andere handelsnaam op uw naam?

Vindt u dat de bedrijfsnaam van een ander bedrijf te veel lijkt op uw handelsnaam? En dat die naam misleidend of verwarrend is? Dan kunt de kantonrechter vragen het bedrijf te veroordelen. En te eisen dat het bedrijf de naam moet veranderen. U moet een verzoekschrift indienen bij de rechtbank in de regio waar uw bedrijf is gevestigd. KVK kan ook de rechter vragen om een naam te laten veranderen. Als u een bedrijfsnaam gebruikt in strijd met de Handelsnaamwet dan kunt u een geldboete krijgen.

Handelsnaam veranderen of toevoegen

Wilt u uw handelsnaam veranderen? Of wilt u een extra bedrijfsnaam toevoegen? U geeft dit met het wijzigingsformulier door aan KVK. KVK geeft de naamswijziging in de meeste gevallen door aan de Belastingdienst.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven