Bedrijfsnaam (handelsnaam) vastleggen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

Als u een bedrijf begint, moet u een bedrijfsnaam (handelsnaam) bedenken. U moet een naam kiezen die uniek is in de branche en regio waarin u actief bent. Gebruik hiervoor het stappenplan bedrijfsnaam kiezenExterne link van KVK. Om verwarring over dezelfde handelsnaam te voorkomen, bestaat de Handelsnaamwet (Hnw).

De bedrijfsnaam geeft u bij inschrijving in het Handelsregister op aan KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. Wilt u uw bedrijfsnaam ook als merk gebruiken? Dan moet u hem registreren bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP).

Handelsnaamwet (Hnw)

Iedere onderneming moet een bedrijfsnaam (handelsnaam) hebben. Om verwarring over dezelfde handelsnaam te voorkomen, bestaat de Handelsnaamwet (Hnw). Het is niet toegestaan om een handelsnaam te gebruiken die al door een andere onderneming wordt gebruikt. Ook is het niet toegestaan om een handelsnaam te gebruiken die heel erg lijkt op de naam van een andere onderneming.

Als u een nieuw bedrijf start, moet u de nieuwe bedrijfsnaam inschrijven bij de KVK. Een handelsnaam ontstaat door het gebruik van de naam. Het ontstaat dus niet door inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Bij actief gebruik van de handelsnaam krijgt u bescherming van de HnW. Dit is alleen geen volledige bescherming. Het gebruik van dezelfde bedrijfsnaam buiten uw werkgebied of regio is bijvoorbeeld wel toegestaan. Dat geldt ook voor dezelfde bedrijfsnaam in een ander branche, een andere markt.

Lijkt een andere bedrijfsnaam op uw bedrijfsnaam?

Vindt u dat de bedrijfsnaam van een ander bedrijf misleidend of verwarrend is? Dan kunt u een procedure starten bij de rechtbank. U kunt geen landelijk handelsnaamonderzoek meer aanvragen bij KVK.

Bedrijfsnaam veranderen of toevoegen

Wilt u uw bedrijfsnaam veranderen? Of wilt u een extra bedrijfsnaam toevoegen? Dan geeft u dit met het wijzigingsformulierExterne link door aan KVK. KVK geeft de naamswijziging in de meeste gevallen door aan de Belastingdienst.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven