Bedrijfsnaam (handelsnaam) vastleggen

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Ieder bedrijf moet een bedrijfsnaam (officieel: handelsnaam) hebben. Deze naam geeft u op bij KVK, als u zich inschrijft in het Handelsregister. Uw bedrijfsnaam moet aan de regels van de Handelsnaamwet voldoen.

Wat is een bedrijfsnaam (handelsnaam)?

De bedrijfsnaam (handelsnaam) is de naam die u gebruikt bij het ondernemen. Het handelsnaamrecht ontstaat door het gebruik van de bedrijfsnaam. U moet uw bedrijfsnaam actief gebruiken om bescherming te krijgen van de Handelsnaamwet. Bijvoorbeeld in uw reclame, op uw gebouw, website en facturen.

Regels voor uw bedrijfsnaam

Uw bedrijfsnaam mag niet misleidend zijn. Als u een bedrijfsnaam kiest, moet u zich houden aan de regels uit de Handelsnaamwet:

  • U mag geen bedrijfsnaam gebruiken waardoor het lijkt alsof een ander persoon de eigenaar is van uw bedrijf. Dus u mag geen naam van een ander gebruiken. Dit mag alleen als u een bedrijf overneemt dat vernoemd is naar iemand.
  • Uw bedrijfsnaam mag geen woorden bevatten waardoor het lijkt alsof uw bedrijf een rechtsvorm heeft die het eigenlijk niet heeft. U mag bijvoorbeeld niet uw eenmanszaak een bedrijfsnaam geven met ‘BV’, ‘&partners’ of ‘&co’.
  • U mag geen bedrijfsnaam gebruiken die een ander bedrijf al gebruikt. Ook mag u geen bedrijfsnaam gebruiken die heel erg lijkt op die van een ander bedrijf als dit mogelijk verwarrend is voor anderen (zoals klanten of leveranciers). Verwarring kan ontstaan als u dezelfde producten of diensten aanbiedt en op dezelfde plek handelt. Bijvoorbeeld door in dezelfde regio te werken of door allebei een webshop te beginnen kan verwarring ontstaan. Met de Naamchecker van KVK kunt u controleren of uw bedrijfsnaam al bestaat.
  • U mag niet de naam van een bestaand merk gebruiken in uw bedrijfsnaam. Ook mag u niet een bedrijfsnaam gebruiken die er heel erg op lijkt, als dit mogelijk verwarrend is voor anderen (zoals klanten en leveranciers).
  • U mag geen bedrijfsnaam kiezen die een verkeerde indruk geeft van wat uw bedrijf doet, maakt of verkoopt.

Als u een bedrijfsnaam gebruikt die in strijd is met de Handelsnaamwet, dan kunt u een geldboete krijgen.

Lijkt een andere bedrijfsnaam op die van uw bedrijf?

Vindt u dat de bedrijfsnaam van een ander bedrijf te veel lijkt op uw bedrijfsnaam? En is die naam misleidend of verwarrend volgens u? Dan kunt u via een verzoekschrift de kantonrechter vragen het bedrijf te veroordelen. U kunt eisen dat het bedrijf de naam moet veranderen. KVK kan ook de rechter vragen om een naam te laten veranderen.

Bedrijfsnaam vastleggen, veranderen of toevoegen

Tijdens het inschrijven van uw bedrijf in het Handelsregister registreert KVK meteen uw bedrijfsnaam. Wilt u uw bedrijfsnaam (handelsnaam) veranderen? Of wilt u een extra bedrijfsnaam toevoegen? U geeft dit door aan KVK met het wijzigingsformulier. KVK geeft de naamswijziging door aan de Belastingdienst.

Dit artikel is gerelateerd aan: