Merkenrecht

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
< 1 min lezen

Met het merkenrecht beschermt u uw merk. U zorgt ervoor dat andere ondernemers uw merk niet gebruiken, namaken of misbruiken. Uw merk is bijvoorbeeld:

  • uw bedrijfsnaam (handelsnaam)
  • uw logo
  • de vorm van uw product
  • de specifieke kleur
  • een bepaalde klank

Het is belangrijk dat uw merk onderscheidend genoeg is om het merkenrecht te kunnen hebben. U kunt bijvoorbeeld niet het merkenrecht op het woord ‘bakker’ hebben.

Merk registreren

Als u het merkenrecht voor uw merk wilt hebben, dan moet u uw merk registreren bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Dit geeft u bescherming in de Benelux (België, Nederland en Luxemburg). Onderneemt u ook buiten de Benelux? U kunt een internationale merkregistratie doen bij BOIP. U vraagt per land het merkenrecht aan. Na registratie mag een ander uw merk niet gebruiken. U houdt het merkenrecht 10 jaar. Controleer eerst in het merkenregister of uw merk al bestaat.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English) Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1