Zoeken

Merkenrecht

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

Laatst gecontroleerd op
± 2 min lezen

Met het merkenrecht beschermt u uw merk. U zorgt ervoor dat andere ondernemers uw merk niet gebruiken, namaken of misbruiken. Uw merk is bijvoorbeeld:

  • uw bedrijfsnaam (handelsnaam)
  • uw logo
  • de specifieke kleur
  • een bepaalde klank

Voorwaarden merk registreren

Uw merk moet onderscheidend genoeg zijn om het merkenrecht te kunnen krijgen. Uw merk is onderscheidend wanneer de consument uw merk kan herkennen.

U kunt het merkenrecht niet krijgen als uw merk beschrijvend is. Bijvoorbeeld als uw fietsenmerk het woord 'fiets' is.

Controleer eerst in het merkenregister of uw merk al bestaat. Anderen kunnen bezwaar maken (oppositie indienen) tegen uw aanvraag als uw merk lijkt op het merk dat al is geregistreerd.

Merkenrecht voor de Benelux (Benelux merkregistratie)

Als u het merkenrecht voor uw merk wilt hebben in België, Nederland of Luxemburg, dan kunt u uw merk registreren bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). U kunt niet in alleen Nederland of België of Luxemburg een merk registreren.

U houdt het merkenrecht voor de Benelux 10 jaar, daarna kunt u uw Benelux merkregistratie verlengen. Aanvragen van een merkregistratie kost geld. Bekijk de bedragen voor merkregistratie.

Merkenrecht per land (internationale merkregistratie)

Wilt u uw merk ook in andere landen buiten de Benelux beschermen? Voor merkbescherming in 1 of meer landen die zijn aangesloten bij het Madrid systeem. kunt u bij BOIP aanvraag doen voor internationale merkregistratie.

U houdt het internationale merkenrecht voor 10 jaar, daarna kunt u een internationaal merk verlengen. Merkregistratie kost geld, bekijk de bedragen voor internationale merkregistratie.

Voor landen die niet zijn aangesloten bij het Madrid systeem, moet u uw merk registreren bij het merkenbureau van het land waar u het merk wilt beschermen. U kunt daarvoor het beste hulp vragen van een juridisch merkenadviseur of advocaat.

Merkenrecht voor de hele EU

Wilt u het merkenrecht in 1 keer voor alle landen van de EU? Dan kunt u een Uniemerk (Europese Unie) registratie doen bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Bezwaar maken

Wijst BOIP uw merkregistratie af? U kunt schriftelijk bezwaar maken binnen maximaal 6 maanden. Daarna neemt BOIP een definitieve beslissing.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVLogo SDG YourEuropeToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1