Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Merkenrecht

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Laatst gecontroleerd op ± 2 min lezenEnglish version

Met het merkenrecht beschermt u uw merk. U zorgt ervoor dat andere ondernemers uw merk niet gebruiken, namaken of misbruiken. Uw merk is een intellectueel eigendomsrecht (IE-recht), bijvoorbeeld:

  • uw bedrijfsnaam (handelsnaam)
  • uw logo
  • een bepaalde klank of tune

Voorwaarden merk registreren

Uw merk moet onderscheidend genoeg zijn om het merkrecht te kunnen krijgen. Uw merk is onderscheidend als de consument door het zien van het merk weet dat een product of dienst van uw bedrijf komt, en niet van een ander bedrijf.

U kunt het merkrecht niet krijgen als uw merk beschrijvend is. Bijvoorbeeld als uw fietsenmerk het woord 'fiets' is. Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) moet beschrijvende en niet-onderscheidende merkaanvragen weigeren. U krijgt de kosten van uw aanvraag dan niet terug.

Controleer ook eerst in het merkenregister of uw merk al bestaat. Anderen kunnen bezwaar maken tegen uw aanvraag (oppositie indienen). Dat kan bijvoorbeeld als uw merk (sterk) lijkt op het merk dat al eerder is geregistreerd voor dezelfde producten of diensten.

Merkrecht voor de Benelux (Benelux-merkregistratie)

Als u het merkrecht voor uw merk wilt hebben in België, Nederland of Luxemburg, dan kunt u uw merk registreren bij BOIP. U kunt niet in alleen Nederland of België of Luxemburg een merk registreren.

U houdt het merkrecht voor de Benelux 10 jaar, daarna kunt u uw Benelux-merkregistratie verlengen. Aanvragen van een merkregistratie kost geld. Bekijk de bedragen voor merkregistratie.

Merkrecht per land (internationale merkregistratie)

Wilt u uw merk ook in andere landen buiten de Benelux beschermen? Voor merkbescherming in 1 of meer landen die zijn aangesloten bij het Madrid-systeem. kunt u bij BOIP een aanvraag doen voor internationale merkregistratie. Dit kan alleen als u al een Benelux-merkregistratie heeft.

U houdt het internationale merkrecht voor 10 jaar, daarna kunt u een internationaal merk verlengen. Merkregistratie kost geld, bekijk de bedragen voor internationale merkregistratie.

Voor landen die niet zijn aangesloten bij het Madrid-systeem, moet u uw merk registreren bij het merkenbureau van het land waar u het merk wilt beschermen. U kunt daarvoor het beste hulp vragen van een juridisch merkenadviseur of advocaat.

Merkrecht voor de hele EU

Wilt u het merkrecht in 1 keer voor alle landen van de EU? Dan kunt u een Uniemerk (Europese Unie) registratie aanvragen bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

Zie ook

Naar boven