Eurovignet voor zware vrachtwagens

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven | Belastingdienst

Rijdt u met een zware vrachtwagen op de autosnelweg? Dan moet u motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen en ook belasting zware motorrijtuigen (bzm). Als bewijs dat u bzm heeft betaald, krijgt u een Eurovignet.

De belasting zware motorrijtuigen en het Eurovignet gelden voor vrachtauto's die:

  • alleen goederen vervoeren
  • een toegestane maximummassa van 12.000 kilo of meer hebben

Heeft u een Eurovignet en u betaalt bzm in Nederland? Dan mag u met dat Eurovignet gebruik maken van autosnelwegen in:

  • Nederland
  • Luxemburg
  • Denemarken
  • Zweden

Heeft u het vignet betaald in Luxemburg, Denemarken of Zweden? Dan mag u ook gebruik maken van autosnelwegen in Nederland.Voor België is geen Eurovignet meer nodig. U moet wel een kilometerheffing betalenExternal link voor zware vrachtwagens.

Aangifte bzm bij het Eurovignet Portaal

U moet aangifte bzm doen en dus een Eurovignet hebben voordat u met uw zware vrachtwagen de weg op gaat. U kunt digitaal aangifte doen van de belasting zware motorrijtuigen (bzm) bij de Belastingdienst. Als u regelmatig aangifte bzm moet doen dan kunt u een overeenkomst afsluiten met de BelastingdienstExternal link. U krijgt dan toegang tot het Eurovignet Portaal waar u al uw aangiften kunt regelen. Na aangifte krijgt u het Eurovignet als bewijs.

Eurovignet kopen

Wilt u geen aangifte doen via internet? Dan kunt u een Eurovignet kopen bij een bzm-aangiftepuntExternal link. Dat is meestal een benzinepomp langs de snelweg.U kunt ook online een Eurovignet kopenExternal link. Dit is uw digitale bewijs dat u bzm heeft betaald. U hoeft geen papieren vignet in de vrachtwagen te bewaren. Controle vindt op afstand plaats door kentekenherkenning.

Wat kost een Eurovignet?

De kosten van een Eurovignet hangen af van het aantal assen van de vrachtwagen of de vrachtwagencombinatie en de euronorm. De euronorm van uw vrachtwagen staat op uw kentekenbewijs. Op de website van de Belastingdienst vindt u de tarieven voor de bzmExternal link per tijdvak.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven
Belastingdienst