Btw bij diensten in het buitenland

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
2 min lezen
English version

Als u diensten levert buiten Nederland, gelden soms andere regels rond btw (omzetbelasting). Lees hier of u btw moet berekenen aan uw klanten. En hoe u btw-aangifte doet.

Diensten leveren aan ondernemers

Levert u diensten aan buitenlandse ondernemers (business-to-business)? Deze diensten zijn vaak belast in het land van de afnemer. Daarom verlegt u de buitenlandse btw aan de afnemer. Deze afnemer berekent en betaalt dan in eigen land de buitenlandse btw.

Btw verleggen geldt niet voor alle diensten. Check met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst wat u moet doen met de btw in uw situatie.

Hoe werkt btw verleggen naar het buitenland?

Bij btw verleggen berekent u geen btw over uw diensten. Wel zet u ‘btw verlegd’ op de factuur. Ook zet u het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur. Heeft u buitenlandse btw verlegd? Dan geeft u dit aan bij de Belastingdienst bij uw btw-aangifte en via een opgaaf ICP (intracommunautaire prestaties).

Opgaaf ICP doen

Naast de btw-aangifte moet u meestal een opgaaf ICP (intracommunautaire prestaties) doen bij de Belastingdienst. Dit moet als:

  • u de dienst uitvoert voor een afnemer in een EU-land
  • u de dienst uitvoert voor een afnemer met een btw-identificatienummer en
  • uw dienst is belast in het land van de afnemer

Kijk voor meer informatie over de opgaaf ICP op Belastingdienst.nl.

Diensten leveren aan particulieren

Levert u diensten aan consumenten (business-to-consumer)? Of aan een organisatie zonder btw-identificatienummer in het buitenland? Dan worden die meestal belast in het land waar u gevestigd bent. Dit betekent dat u aan uw klanten het btw-tarief van uw land (vestigingsland) in rekening brengt. Soms gelden andere regels voor de plaats waar de dienst belast is met btw.