Diensten importeren uit een EU-land

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst | Centraal Bureau voor de Statistiek | KVK | Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

In de Europese Unie (EU) is er vrij verkeer van diensten en van personen. Als u een dienst importeert uit een EU-land, is de kans groot dat de dienstverlener de btw naar u gaat verleggen. Als iemand de dienst komt uitvoeren, check dan of die persoon bij u in loondienst komt. En of hij de juiste vergunningen en diploma's heeft.

Vaak geeft u de btw aan

Vaak verlegt de dienstverlener de btw naar u. U krijgt dan een factuur zonder btw waarop staat dat de btw is verlegd. In dit geval berekent u de btw zelfExternal link en geeft u deze op in uw btw-aangifteExternal link. De btw die u betaalt, mag u bij uw btw-aangifte aftrekken als voorbelasting. Tenminste, als u recht heeft op btw-aftrek. U betaalt dan per saldo niets.

Als de dienstverlener de btw niet naar u mag verleggenExternal link, betaalt u de buitenlandse btw. Deze btw kunt u vaak terugvragenExternal link via de Nederlandse Belastingdienst. Met het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenlandExternal link van de Belastingdienst komt u erachter wie de btw moet aangeven: u of de dienstverlener.

Check: wel of geen loondienst

Als iemand voor u de dienst uitvoert, checkt u of hij bij u in loondienst komt. Als dat niet zo is, huurt u een zzp'er inExternal link. U bent dan opdrachtgever en geen werkgever. Met een modelovereenkomst voorkomt u dat u achteraf loonheffingen moet betalen.

Als u een artiest inhuurt, moet u misschien de artiestenregelingExternal link gebruiken. Dan moet u loonbelasting inhouden en betalen, maar geen premies volksverzekering.

Zorgdiensten importeren

Zorgdiensten die u importeert uit het buitenland, vallen onder de Nederlandse wetten en regels. Zorgverleners moeten aan de Nederlandse kwaliteitseisenExternal link voldoen. Zij moeten bijvoorbeeld geldige diploma's hebbenExternal link en zich registreren in het BIG-register.

Tips voor importeurs

Feiten en cijfers: import

De grafiek laat per kwartaal de totale waarde van import van diensten uit EU-landen zien.

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst
Centraal Bureau voor de Statistiek
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland