Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeInternationaal ondernemen

Diensten leveren binnen de EU

Deze informatie is geplaatst door:BelastingdienstBelastingdienstRijksdienst voor Ondernemend NederlandRijksdienst voor Ondernemend NederlandCentraal Bureau voor de StatistiekCentraal Bureau voor de StatistiekKVKKVKLaatst gecontroleerd op ± 2 min lezenEnglish version

In de EU is vrij verkeer van diensten. U kunt dus diensten leveren aan klanten in andere EU-landen. Vaak moet u de btw verleggen naar uw buitenlandse klant. En u uw factuur anders opmaken dan u gewend bent. Houd ook rekening met de wetten en regels in het andere EU-land.

Ga na wie de btw betaalt en aangeeft

Diensten leveren aan zakelijke klanten

Meestal verlegt u de btw naar uw zakelijke klant binnen de EU. U stuurt uw factuur zonder de btw naar uw klant en zet er 'btw verlegd' op. Uw klant betaalt dan de btw in eigen land. Er zijn uitzonderingen waarbij u de btw niet mag verleggen. Bijvoorbeeld als u cateringdiensten levert of wanneer u voor korte tijd een vervoermiddel verhuurt.

Soms moet u btw-aangifte doen in het land van uw klant. Neem contact op met de belastingdienst in het andere land om te bepalen wat u moet doen. Bekijk het overzicht van belastingdiensten in EU-landen (Europese Commissie).

Opgaaf ICP doen

Heeft u de btw verlegd naar een ondernemer binnen de EU? Dan geeft u deze dienst aan in uw btw-aangifte. Daarnaast vult u de dienst in op de aparte opgaaf Intracommunautaire Prestaties (opgaaf ICP).

Diensten leveren aan particulieren

Levert u diensten aan particulieren in een ander EU-land? Dan moet u meestal het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen. Voor sommige diensten gelden andere regels. Gebruik het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst om te bepalen wat u met de btw moet doen.

Lees op Belastingdienst.nl hoe u de btw voor diensten aan particulieren binnen de EU aangeeft.

Unieregeling (éénloketsysteem)

Moet u btw betalen in een ander EU-land? U kunt gebruik maken van de Unieregeling. Dan regelt u elk kwartaal de btw-aangiften binnen de EU in het éénloketsysteem. U hoeft dan niet meer in elk EU-land apart een btw-nummer aan te vragen en uw btw-zaken per land te regelen.

Controleer het btw-identificatienummer van uw klant

Het is belangrijk om te weten of uw klant een ondernemer is. Zeker als u de btw verlegt. Als later blijkt dat uw klant geen ondernemer is, moet u alsnog de btw betalen. U krijgt dan een naheffingsaanslag.

Een ondernemer heeft een btw-identificatienummer (btw-id). Op de website van de Europese Commissie controleert u of het btw-id van uw klant klopt.

Houd rekening met lokale wetten

In het land waar u de dienst levert, krijgt u te maken met lokale wetten en gebruiken. U vindt per land informatie over wetten en regels, sectoren, subsidies en tips op RVO.nl. Of gebruik hiervoor de RVO Exportwijzer.

Centrale contactpunten van de EU

Wanneer u diensten wilt leveren in andere EU-landen, kunt u ook terecht bij de Centrale contactpunten van de EU (Points of Single Contact). Daar vindt u informatie over regels en richtlijnen voor dienstverlening of bedrijfsvestiging in een ander EU-land. Ook kunt u er online administratieve zaken regelen.

Feiten en cijfers: hoeveel exporteert Nederland aan diensten?

De grafiek toont de exportwaarde van diensten naar EU-landen per kwartaal.

Naar boven