Btw-regelingen en -vrijstellingen

Gepubliceerd door:
Belastingdienst
Belastingdienst
1 min lezen
English version

Soms gelden bijzondere regels voor het berekenen van btw. Bij de margeregeling en de reisbureauregeling berekent u alleen btw over de winstmarge van een product of dienst. Bij een vrijstelling rekent u geen btw. Zoals bij sommige diensten in de zorg en het onderwijs. En de kleineondernemersregeling. Lees hier welke regelingen en vrijstellingen er zijn.

Margeregeling

Handelt u in tweedehands goederen? Dan kunt u misschien de margeregeling toepassen. Dan berekent u de btw niet over uw omzet, maar over de winstmarge. Dat is het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van goederen.

De margeregeling geldt voor de meeste gebruikte goederen die u als handelaar zonder btw heeft ingekocht. Zoals tweedehands kleding. Ook kunst, antiek en verzamelobjecten vallen soms onder de regeling. Er zijn dan wel extra voorwaarden.

Reisbureauregeling

Verkoopt u reizen of vakanties? Dan moet u in sommige gevallen de reisbureauregeling toepassen. U betaalt dan alleen btw over uw winstmarge. En dus niet over de hele totaalprijs van uw reisdiensten. Maar u mag de btw over de ingekochte reisonderdelen niet aftrekken.

Bekijk voorbeelden van hoe u de reisbureauregeling gebruikt op Belastingdienst.nl.

Btw-vrijstellingen voor specifieke branches en activiteiten

Sommige bedrijfsactiviteiten en branches zijn vrijgesteld van btw. Dat betekent dat u dan over uw goederen en diensten geen btw in rekening brengt. Bijvoorbeeld als u bepaalde diensten verricht als zzp'er in de zorg. Of in het onderwijs.

Lees op Belastingdienst.nl voor welke activiteiten en branches vrijstelling geldt en wat dit voor u betekent.

Kleineondernemersregeling (KOR)

De kleineondernemersregeling (KOR) is een btw-vrijstelling voor kleine ondernemers. U kunt ervoor kiezen om de KOR te gebruiken als uw omzet maximaal € 20.000 per kalenderjaar is. U berekent dan geen btw aan uw klanten. En u draagt geen btw af aan de Belastingdienst. Maar u kunt de btw over zakelijke kosten en investeringen ook niet aftrekken. U hoeft geen aangifte btw meer te doen. Hier zijn een paar uitzonderingen op.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Belastingdienst