Btw-regelingen

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst

Soms gelden bijzondere regels voor het berekenen van btw. U berekent dan geen btw over uw omzet, maar bijvoorbeeld over uw winstmarge. Welke regelingen er zijn, leest u hier.

Kleineondernemersregeling (KOR)

De kleineondernemersregeling (KOR) geldt voor ondernemers die in 1 jaar minder dan €1.883 btw moeten betalen. U krijgt dan belastingvermindering of u betaalt helemaal geen btw. Dat berekent u zelf en noteert u in uw laatste btw-aangifte van een jaar. In bepaalde gevallen kunt u ontheffing krijgen van de administratieve verplichtingen voor de btwExternal link. U hoeft dan helemaal geen btw-aangifte meer te doen.

Vanaf 1 januari 2020 wordt de KOR misschien aangepast. Dat heeft het kabinet op Prinsjesdag 2018 bekendgemaakt. Ondernemers met maximaal € 20.000 omzet in Nederland kunnen dan kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting. Bovendien geldt de KOR dan ook voor bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen en bv’s.

Margeregeling

Handelt u in gebruikte goederen? Dan kan het zijn dat u de margeregeling mag toepassen. De margeregeling geldt voor de meeste gebruikte goederen, maar ook voor kunst, antiek of verzamelobjecten die u zonder btw heeft ingekocht. Bij de margeregeling berekent u de btw niet over uw omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van de goederen: de winstmarge. Verkoopt u met winst? Dan is uw winstmarge positief en moet u btw betalen. Verkoopt u met verlies, dan heeft u een negatieve winstmarge. U hoeft dan geen btw te betalen, maar u krijgt ook geen btw terug.

Reisbureauregeling

Heeft u een reisbureau? Dan kan het zijn dat u gebruik mag maken van de reisbureauregelingExternal link. U betaalt dan btw over uw winstmarge op reis in plaats van over de totaalprijs van de reis. Maar u mag niet alle btw aftrekken.

Zie ook

MargeregelingExternal link

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Belastingdienst

BelastingTelefoon 0800-0543

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst