Dit artikel is gerelateerd aan:

Kennismigrant aannemen

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven

± 1 min lezen

Als u een kennismigrant in dienst neemt die niet uit een EU/EER-land of Zwitserland komt moet u een visum en een verblijfsvergunning aanvragen. En u moet door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) erkend zijn als belanghebbende werkgever of organisatie.

Wat is een kennismigrant?

Een kennismigrant (of een buitenlandse kenniswerker) is een hoog opgeleide immigrant die in Nederland komt wonen en werken. Bijvoorbeeld een:

  • arts in opleiding
  • (gast)docent
  • (wetenschappelijke) onderzoeker

Kennismigrant uit EU/EER-landen

Een kennismigrant uit een EU/EER-land of Zwitserland heeft geen visum, verblijfsvergunning of werkvergunning nodig. Een geldig paspoort of identiteitsbewijs is wel verplicht.

Kennismigrant van buiten de EU/EER of Zwitserland

Voor een kennismigrant die niet uit een EU/EER-land of Zwitserland komt moet u het volgende regelen:

Erkenning en plichten als referent

Voor het aanvragen van een verblijfsvergunning moet uw bedrijf of organisatie erkend zijn als referent. U kunt erkenning aanvragen bij de IND. Als erkend referent heeft u de volgende plichten:

  • administratieplicht
  • informatieplicht
  • zorgplicht

De IND controleert of u zich aan deze plichten houdt. Houdt u zich hier niet aan dan kan de IND u een boete geven of bijvoorbeeld uw erkenning intrekken.

Belastingvrije vergoeding voor kennismigranten

Heeft uw kennismigrant een beschikking van de IND, dan kunt u de Belastingdienst toestemming vragen om de 30%-regeling te gebruiken. Met deze regeling kunt u de kennismigrant een onbelaste vergoeding geven voor bepaalde kosten. Kijk eerst of uw kennismigrant voldoet aan de voorwaarden voor de 30%-regeling.

Deze informatie is geplaatst door

Antwoord voor bedrijven