Eenmanszaken: 2 nummers voor de btw

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst

± 2 min lezen

Als u een eenmanszaak heeft, moet u voor de btw 2 nummers gebruiken: het omzetbelastingnummer en het btw-identificatienummer. In het btw-identificatienummer is uw burgerservicenummer (BSN) niet verwerkt. Zo is uw privacy beter beschermd.

Btw-identificatienummer: voor zakelijke contacten

Het btw-identificatienummer (btw-id) moet u gebruiken voor al uw contacten met klanten en leveranciers. U zet het btw-id bijvoorbeeld op uw briefpapier, facturen en website. Ook gebruikt u het voor handel binnen de Europese Unie (EU).

Het btw-id bestaat uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. Die 9 cijfers hebben niets te maken met uw BSN. Zo is uw privacy beter beschermd. Een voorbeeld van een btw-id: NL000099998B57.

Omzetbelastingnummer: voor communicatie met de Belastingdienst

Het oude btw-nummer heet nu 'omzetbelastingnummer'. Dat nummer gebruikt u voor uw contacten met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als u de Belastingdienst een brief schrijft. Of als u de BelastingTelefoon belt.

In het omzetbelastingnummer is uw burgerservicenummer (BSN) verwerkt. Het is uw BSN met daarachter B01 (of hoger). Een voorbeeld van een omzetbelastingnummer: 111234567B01.

Btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer krijgen

Als u zich inschrijft bij KVK krijgt u vanzelf het btw-id en omzetbelastingnummer van de Belastingdienst. Heel soms gaat inschrijven niet. Kijk wanneer, en wat u kunt doen als inschrijven bij KVK niet mogelijk is.

Nummers kwijt?

Uw btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer ziet u als u inlogt bij inloggen voor ondernemers.

Extra regelen voor import en export

Voor het handelen binnen de EU moet u vanaf 2020 uw nieuwe btw-id gebruiken. Het systeem voor de uitwisseling van btw-informatie (VIES) herkent dan uw oude btw-nummer niet meer. Ook geeft de Belastingdienst uw btw-id door aan belastingdiensten van andere EU-landen. Bijvoorbeeld als zij uw verzoek om teruggaaf behandelen.

Doet u als eenmanszaak zaken in andere EU-landen? Geef dan uw nieuwe btw-id door aan uw leveranciers. Vraag uw leveranciers dit nummer te gebruiken.

En verder moet u:

Uw EORI-nummer is niet veranderd. Vanaf 2020 is uw nieuwe btw-id automatisch aan uw bestaande EORI-nummer gekoppeld.

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met de Belastingdienst

BelastingTelefoon 0800-0543

Deze informatie is geplaatst door

Belastingdienst