EU-verklaring aanvragen

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
2 min lezen
English version

Bent u ondernemer in Nederland en wilt u uw bedrijf vestigen in een ander EU-land? Of gaat u daar werkzaamheden of opdrachten doen? Dan heeft u soms een vergunning nodig. Om die aan te vragen, moet u misschien (buitenlandse) diploma's hebben. Met een EU-verklaring hoeft dat niet. Lees hoe u een EU-verklaring aanvraagt bij KVK.

Wat is een EU-verklaring?

Binnen de EU is vrij verkeer van werknemers en diensten. Hierdoor mag u een bedrijf beginnen en werken in een ander EU-land. Wel gelden voor sommige landen bepaalde eisen voor vergunningen en diploma’s. De eisen voor diploma’s zijn vaak anders dan in Nederland. Met een EU-verklaring hoeft u niet aan die eisen te voldoen. De EU-verklaring vervangt dan het diploma.

Werknemers of ondernemers uit een ander EU-land hebben in Nederland geen EU-verklaring nodig. Zij mogen hier werken en ondernemen zonder werkvergunning.

Check welke diploma’s u nodig heeft

Controleer welke (diploma)eisen er gelden voor uw beroep in het EU-land. Dat leest u op de website van de EU via de ‘Regulated Professions Database’. In deze database kunt u zoeken op beroep en land.

EU-verklaring aanvragen

U vraagt de EU-verklaring per e-mail aan bij KVK. Bij de beoordeling van een aanvraag kijkt KVK naar:

  • het werk dat u gaat doen
  • uw afgeronde opleidingen
  • uw werkervaring
  • het land waar u het werk of de opdracht gaat doen

U betaalt voor de aanvraag een vast tarief. Aanvragen kan via het e-mailadres eu-verklaringen@kvk.nl. Wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar de afdeling EU-verklaringen van KVK.

Ervaringsverklaring aanvragen

Kunt u geen EU-verklaring krijgen omdat u een vrij beroep (niet gereglementeerd beroep) heeft? Dan vraagt een EU-land soms om een verklaring van uw werkervaring. Ook die vraagt u via e-mail aan bij KVK. U betaalt voor de aanvraag een vast tarief.

Check de lokale wetten en regels voor bedrijfsvestiging

In alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER) mag u een bedrijf of dochteronderneming oprichten. De voorwaarden verschillen per land. Alle EU-landen hebben een Point of Single Contact website. Dit is een online contactpunt van de overheid voor ondernemers. U vindt er bijvoorbeeld informatie over het starten van een bedrijf en de nationale wetten en regels. En u kunt er veel online regelen. Bijvoorbeeld een vergunning aanvragen.