Duurzaamheidsrapportages verplicht voor grote bedrijven

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 23 sep 2024
2 min lezen
English version
Ingangsdatum: stapsgewijs vanaf 2024

Wat is er veranderd?

Vanaf boekjaar 2024 moeten grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 medewerkers verplicht verslag uitbrengen over duurzaamheidsbeleid en prestaties. Vanaf boekjaar 2025 en 2026 gaat dit voor nog meer bedrijven gelden. Dit is het gevolg van de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Bedrijven moeten deze duurzaamheidsrapportage laten toetsen door een accountant.

Voor wie?

  • grote en beursgenoteerde bedrijven (krijgen er direct mee te maken)
  • ondernemers die zakendoen met grote bedrijven (krijgen er indirect mee te maken)

Grote bedrijven

De CSRD is vanaf boekjaar 2025 ook van toepassing op grote niet-beursgenoteerde bedrijven als de onderneming aan minimaal 2 van deze eisen voldoet:

  • meer dan € 50 miljoen netto-omzet
  • meer dan € 25 miljoen op de balans
  • 250 of meer werknemers

Waar moeten bedrijven over rapporteren?

Beursgenoteerde en grote bedrijven zijn met de CSRD verplicht om een duurzaamheidsverslag op te stellen. Niet-beursgenoteerde mkb-ondernemingen kunnen ervoor kiezen om dat vrijwillig te doen.In het duurzaamheidsverslag is aandacht voor drie hoofdthema’s: milieu (Environment), sociaal (Social) en bestuur (Governance). Waarover bedrijven precies moeten rapporteren is uitgewerkt in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

Op dit moment zijn alleen algemene ESRS vastgesteld. De komende jaren komen er voor sommige sectoren ook specifieke ESRS. Een deel van de eisen in de ESRS geldt voor iedere onderneming. Bijvoorbeeld rapportage over:

  • de onderdelen van de strategie die te maken hebben met duurzaamheid
  • hoe een bedrijf in hun strategie en manier van werken rekening houdt met de belangen van stakeholders
  • hoe een bedrijf zijn processen en controles organiseert om duurzaamheidsthema's in de gaten te houden en te beheren
  • hoe een bedrijf impact, risico's en kansen op het gebied van duurzaamheid in kaart brengt en beoordeelt welke daarvan belangrijk zijn (ook wel: dubbele materialiteitsanalyse)

Daarnaast moeten bedrijven rapporteren over duurzaamheidsthema's die het meest relevant zijn voor de organisatie en haar stakeholders. Deze duurzaamheidsthema’s worden materieel genoemd. Als klimaatverandering bijvoorbeeld een materieel duurzaamheidsthema is, moet de onderneming ook rapporteren over zijn eigen CO2-uitstoot.

Toezicht

Het duurzaamheidsverslag van grote en beursgenoteerde ondernemingen moet worden beoordeeld door een externe accountant.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleert of beursgenoteerde bedrijven op de juiste wijze aan de CSRD voldoen en kan vragen om toelichting.

Wanneer?

De verplichte rapportages worden stap voor stap ingevoerd. Voor boekjaren die beginnen op of na:

  • 1 januari 2024, voor bedrijven die nu al onder de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vallen en dus in hun jaarverslag moeten rapporteren over duurzaamheidsinformatie
  • 1 januari 2025, voor grote bedrijven die nu niet onder de NFRD vallen
  • 1 januari 2026, voor beursgenoteerde mkb-ondernemingen, maar ook voor kleine en niet-complexe kredietinstellingen en verzekeringsondernemingen

Niet-beursgenoteerde middelgrote en kleine bedrijven zijn vrijgesteld van de CSRD. Maar zij krijgen wel te maken met eisen van hun CSRD-plichtige klanten of leveranciers.

Dit artikel is gerelateerd aan:

  • Nieuwe wetten app

    Altijd op de hoogte blijven

    Download de gratis Nieuwe Wetten App

    Google Play store badgeApple App Store badge
    Lees meer

    Mobile app

  • Heeft u nog vragen?

    Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)