Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeDuurzaam ondernemen

Duurzaam inkopen

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend NederlandRijksdienst voor Ondernemend Nederland± 2 min lezenEnglish version

Bij duurzaam inkopen kijkt u niet alleen naar de prijs, kwaliteit en levertijd van producten en diensten. U let ook op de gevolgen voor mens en milieu. Vooral als u werkt met buitenlandse toeleveranciers. Voorkom risico’s die uw product of bedrijf kunnen schaden.

Bedenk welke duurzame thema's voor u belangrijk zijn

Duurzaam inkopen, of maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI), is voor elke onderneming anders. Bedenk welke duurzame thema’s voor uw bedrijf het belangrijkst zijn. Dat bepaalt welke eisen u stelt aan de producten of diensten van uw toeleverancier.

Voorkom risico’s bij uw inkopen

Koopt u producten in het buitenland? Dan is het belangrijk om te weten wat de herkomst van een product is. De productie kan namelijk in een ander land plaatsvinden dan in het land van uw leverancier. En onder andere omstandigheden dan in Nederland. Denk aan slechte arbeidsomstandigheden, corruptie of discriminatie. Voorkom risico’s die uw product of bedrijf kunnen schaden. Lees hoe u verantwoord zakendoet op buitenlandse markten op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ken uw keten

Klanten, overheden en maatschappelijke organisaties verwachten dat bedrijven zakendoen met respect voor mens en milieu. Internationaal ligt dat vast in de OESO-richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). U bent verantwoordelijk voor de hele keten van uw product of dienst. De overheid verlangt van u dat u MVO-risico’s in de hele keten in kaart brengt, voorkomt en vermindert. Dat heet ‘due diligence’ of ‘MVO-risicomanagement’. Lees meer over uw ketenverantwoordelijkheid.

Houd rekening met corruptie in het buitenland

Als u zakendoet met het buitenland kunt u te maken krijgen met omkopingspraktijken of corruptie. De OESO-richtlijn over corruptie is de enige die niet vrijwillig is. Corruptie is namelijk strafbaar voor de Nederlandse wet. Ook als de corrupte handelingen in het buitenland plaatsvinden. Lees wat u kunt doen om moeilijke situaties te voorkomen in de brochure Eerlijk zakendoen, zonder corruptie. Bijvoorbeeld door het gebruik van internationale modelcontracten.

Overheid en maatschappelijk verantwoord inkopen

De Rijksoverheid doet aan maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) en geeft daarmee het goede voorbeeld. Ook andere overheden zoals gemeenten, provincies en waterschappen werken aan MVI. Als u maatschappelijk verantwoord onderneemt, maakt u een grotere kans op een overheidsopdracht. Lees meer over werken voor de overheid via een aanbesteding.

Naar boven