Zoeken

Kinderen vervoeren in de kinderopvang

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

± 1 min lezen

Als u kinderen in uw kinderopvang gaat vervoeren, dan moet dat veilig. U bent als houder van de kinderopvang verantwoordelijk. In de wet staat niet precies hoe u kinderen moet vervoeren, behalve dat het veilig en verantwoord moet. Als u een bijzondere bromfiets of auto gebruikt, moet u zich aan de regels houden.

Elektrische bakfiets

In de wet staan geen speciale regels voor het vervoeren van kinderen met een bakfiets of elektrische bakfiets. Wilt u een elektrische bakfiets gebruiken voor het vervoeren van kinderen van of naar uw kinderopvang? Dan gelden dezelfde verkeersregels als voor een gewone fiets als:

  • de motor een vermogen heeft van maximaal 250 watt
  • de elektrische bakfiets trapondersteuning heeft tot 25 kilometer per uur
  • u mee moet trappen om vooruit te komen

U bent verantwoordelijk voor hoe uw kinderopvangorganisatie het vervoer organiseert.

BSO bus (bijzondere bromfiets)

Als u een elektrische bolderkar (waarbij u niet hoeft te fietsen) wil gebruiken in de kinderopvang dan mag u alleen de BSO bus gebruiken. De BSO bus (officiële naam: Stint Bus) is volgens de wet een bijzondere bromfiets. Het is een aangepaste en goedgekeurde versie van de verboden Stint.

De regels voor het vervoeren van kinderen met de BSO bus zijn:

  • Gebruik het voertuig zo veel mogelijk op vrij liggende fietspaden (dit is een weg alleen voor fietsers). Niet op de rijbaan.
  • Gebruik het voertuig zo veel mogelijk in zones waar je niet harder dan 30 kilometer per uur mag rijden.
  • Vooraf bepaalt u standaard routes die veilig zijn en u zorgt dat deze routes worden gebruikt.
  • De bestuurder is minimaal 18 jaar.
  • De bestuurder heeft succesvol een training afgerond om goed met de BSO bus te kunnen rijden.

Kinderen vervoeren in de auto

Als u kinderen vervoert in de auto, zijn er regels voor kinderzitjes in de auto. Kinderen groter dan 1,35 meter moeten een veiligheidsgordel gebruiken. U mag niet meer personen vervoeren dan het aantal zitplaatsen in de auto. Op het kentekenbewijs staat hoeveel zitplaatsen de auto heeft. Ook kunt u het aantal zitplaatsen controleren via de RDW Kentekencheck. Het is verboden om personen te vervoeren in de laadruimte van een auto. Ook in een aanhanger achter mogen geen personen zitten.

Deze informatie is geplaatst door

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Over onsContactDisclaimerCookies & PrivacyToegankelijkheidAPIBusiness.gov.nl (English)Ondernemersplein is een initiatief van:KVKRijksdienst voor Ondernemend NederlandRDWBelastingdienstCentraal Bureau voor de StatistiekUWVToegankelijkheidsniveau: W3C WAI-AA WCAG 2.1