MenuZoekenZoekenHomeInternationaal ondernemen

Klanten en zakenpartners vinden bij export

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend NederlandRijksdienst voor Ondernemend NederlandKVKKVK± 3 min lezen

U exporteert goederen of diensten naar het buitenland en bent op zoek naar klanten of zakenpartners? Dan heeft u verschillende mogelijkheden.

Zoek zelf klanten

Er zijn verschillende mogelijkheden om in contact te komen met mogelijke afnemers en zakenpartners:

Neem deel aan een evenement

  • Bezoek internationale beurzen en kom in contact met mogelijke afnemers. Het Enterprise Europe Network verzorgt matchmakingbijeenkomsten op internationale vakbeurzen.
  • Diverse organisaties bieden evenementen aan om in contact te komen met mogelijke afnemers of leveranciers. Deze zijn gebundeld op het platform Internationaal Ondernemen.
  • Ga mee met een handelsmissie.

Samenwerken met een distributeur of handelsagent

U kunt ook samenwerken met een distributeur of handelsagent.

Distributeur

Met een distributeur werkt u met één partij. Omdat de distributeur rechtstreeks de goederen van u afneemt, loopt u minder risico. Ook kost het bewerken van de markt u minder tijd omdat de lokale partner al een netwerk heeft. Het nadeel is dat u weinig tot geen binding heeft met uw klanten. Daardoor heeft u minder zicht op de exportmarkt.

Handelsagent

Met een handelsagent is die binding met uw klanten en het zicht op de markt er wel. De agent stuurt u de gegevens van de afnemers. U loopt wel meer risico. De handelsagent is namelijk alleen verantwoordelijk voor de marktbewerking en niet voor de inkoop en verkoop van uw goederen. Deze blijven voor uw rekening en risico tot het moment dat ze geleverd zijn.

Zet een vestiging in het buitenland op

Een eigen vestiging in het buitenland geeft u de meeste inzichten in de markt. Maar het is tegelijk de meest kostbare vorm om nieuwe afzetmarkten op te gaan. Veel zaken worden dan een stuk eenvoudiger voor u. Bijvoorbeeld het maken van afspraken over betaling en levering van uw goederen. Maar u bent wel meer tijd kwijt. En u moet rekening houden met hogere kosten, zoals kosten voor een bedrijfspand en personeel.

Check de betrouwbaarheid van buitenlandse zakenpartners

Beperk uw risico’s door van tevoren de betrouwbaarheid van uw klant of zakenpartner te controleren. Onderzoek bijvoorbeeld of deze in het buitenlandse handelsregister staat ingeschreven. U kunt ook de organisatie door laten lichten door een handelsinformatiebureau, via de Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus.

Ook de overheid kan u ondersteunen bij het vinden van een betrouwbare zakenpartner in het buitenland.

Leg afspraken vast

Voor welke vorm van export u ook kiest, zorg dat u afspraken schriftelijk vastlegt. Hiervoor kunt u modelovereenkomsten gebruiken. Zoals een distributieovereenkomst, of een agentuurovereenkomst voor een handelsagent.

Naar boven