Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetten en regels

Kwalibo-erkenning aanvragen en eisen voor bodemintermediairs

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)± 1 min lezenEnglish version

Gaat u starten als bodemintermediair in bodembeheer? Bijvoorbeeld als laboratorium, veldwerkbureau, adviesbureau, aannemer, grondbank of grondreinigingsbedrijf? Dan moet u een Kwalibo hebben, een certificaat en erkenning op basis van het Besluit bodemkwaliteit. Kwalibo staat voor kwaliteitsborging bij bodemintermediairs.

Kwalibo-erkenning aanvragen

U vraagt een Kwalibo-erkenning aan bij Rijkswaterstaat Leefomgeving. U moet voldoen aan een aantal eisen op het gebied van kwaliteit en integriteit.

Opdrachtgevers mogen alleen gebruik maken van erkende bodemintermediairs. Een overzicht van erkende bodemintermediairs staat op de website van Rijkswaterstaat.

Kwaliteitseisen bodemintermediair

Bent u vanuit uw adviesbureau of laboratorium betrokken bij bodembeheer? Dan moet u voldoen aan kwaliteitseisen op het gebied van techniek, opleiding en ervaring. De kwaliteitseisen staan in beoordelingsrichtlijnen, protocollen en andere documenten. Met een certificaat toont u aan dat uw bedrijf aan de kwaliteitseisen voldoet. Hierna kunt u een erkenning aanvragen bij Bodem+ van Rijkswaterstaat Leefomgeving. Dit geldt voor:

  • het uitvoeren van milieuhygiënisch onderzoek
  • milieukundige begeleiding bij bodemonderzoek
  • het uitvoeren van bodemsaneringen
  • het uitvoeren van het accreditatieprogramma Bouwstoffenbesluit
  • het uitvoeren van monsternemingen bij partijkeuringen

Certificeren van monsternemers

Wilt u als certificeringsinstelling in aanmerking komen voor het certificeren van monsternemers of veldwerkers? Dan moet uw bedrijf zijn erkend door de Raad van Accreditatie of een vergelijkbare buitenlandse instelling.

Digitaal kwalibo-erkenning aanvragen met de berichtenbox

Met de berichtenbox kunt u de kwalibo-erkenning digitaal aanvragen bij Rijkswaterstaat Leefomgeving. De erkenning om monsternemers en veldwerkers te mogen certificeren, kunt u met de berichtenbox digitaal aanvragen bij de Stichting Raad van Accreditatie. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.

Zie ook

Naar boven