Bodemvervuiling melden
Als u door uw bedrijfsactiviteiten de bodem (mogelijk) vervuilt of aantast, dan moet u dit melden bij het Omgevingsloket.
Meer weten of direct regelen
bij uw gemeente, provincie of waterschap
Bodemverontreiniging en -aantasting melden
Werkt u met (vloei)stoffen die de bodem kunnen vervuilen of aantasten? Dan moet u dit melden bij het Omgevingsloket. Misschien heeft u ook een informatieplicht. Dan moet u informatie aanleveren bij het Omgevingsloket. Het gaat dan bijvoorbeeld om werkzaamheden die zorgen voor:
- erosie (afbraak)
- verdichting (samenpakking)
- verzilting (verzouting)
U meldt de werkzaamheden ook als u stoffen gebruikt die de structuur of de kwaliteit van de bodem beïnvloeden.
Ontdekt u verontreinigde of aangetaste bodem? Dan moet u dit ook melden bij het Omgevingsloket.
Bodemonderzoek
Kunnen door uw werkzaamheden stoffen in de bodem komen die niet goed zijn voor de bodem? Dan moet u waarschijnlijk bodemonderzoek laten doen door een erkend bodemintermediair die werkt volgens beoordelingsrichtlijn BRL SIKB 6000. Dit is meestal verplicht als de werkzaamheden afgerond zijn (eindsituatie-onderzoek). Soms moet u voor de start van de werkzaamheden een bodemonderzoek laten doen. Dit is alleen verplicht als dit in uw vergunning staat. U kunt ook vrijwillig een nulsituatie-onderzoek laten uitvoeren.
Laat het eindonderzoek zien dat u de bodem heeft aangetast of vervuild? Dan moet u de bodem laten herstellen (saneren) volgens de instructies in het eindonderzoek bodem.
Regels voor oude verontreinigingen en toevalsvondsten
Is de verontreiniging of aantasting van de bodem veroorzaakt voor 1987? Dan geldt vaak overgangsrecht. Dat is ook zo voor vervuiling of aantasting die is ontstaan op of na 1 januari 1987, maar voor 1 januari 2024. De bodemsanering moet dan volgens de regels van dit overgangsrecht worden uitgevoerd.
Er zijn speciale regels voor toevalsvondsten. Dat zijn verontreinigingen van voor 1987 die bijvoorbeeld bij graafwerkzaamheden of bodemonderzoek worden ontdekt. Bent u de eigenaar van de grond? Dan moet u er onder andere voor zorgen dat de verontreiniging geen gevaar meer oplevert. Bijvoorbeeld door een hek om de vervuilde grond te plaatsen.
Ongewoon vooral melden
Gebeurt er tijdens uw werk aan de bodem iets onverwachts? En kan deze situatie voor schade zorgen aan de omgeving? Dit heet een ongewoon voorval. Bijvoorbeeld een:
- storing
- ongeval
- natuurramp, zoals extreme hitte of waterschade
Bij een ongewoon voorval bent u als eerste verantwoordelijk. Ook als de verwachte schade er nog niet is. U moet de gevolgen zo klein mogelijk houden. En u geeft meteen aan het bevoegd gezag door dat er iets mis is gegaan. Dit meldt u bij het Omgevingsloket.
Omgevingsvergunning aanvragen en vergunningcheck doen
Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Of dat u een melding moet doen? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een vergunning aanvragen of een melding doen. Let op: lokale regels uit het omgevingsplan kunnen ook van toepassing zijn. Lees dus altijd het omgevingsplan van de gemeente.
Digitaal aanvragen met de Berichtenbox
U kunt de aanvraag van een omgevingsvergunning of een melding bij het Omgevingsloket tijdelijk niet met de Berichtenbox doen. De Berichtenbox wordt nog gekoppeld aan het Omgevingsloket. De berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer online berichten uitwisselt met Nederlandse overheden.