Makkelijker om mensen met een arbeidsbeperking werk te bieden

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version
Ingangsdatum: 1 januari 2025

Wat verandert er?

Bent u een ondernemer met meer dan 25 werknemers? Het wordt straks simpeler en aantrekkelijker om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Het kabinet wil daarvoor de banenafspraak en quotumregeling makkelijker maken.

Twee belangrijke veranderingen:

  • U krijgt straks loonkostenvoordeel (LKV) voor een arbeidsbeperkte werknemer zolang de werknemer bij u in dienst is. Nu geldt het LKV voor maximaal 3 jaar. Ook is straks geen speciale verklaring van UWV meer nodig om LKV te krijgen.
  • Als u meer mensen met een arbeidsbeperking in dienst neemt dan u volgens de quotumregeling moet, krijgt u als bonus een hoger loonkostenvoordeel.

Banenafspraak voor 2026

Voor bedrijven met meer dan 25 werknemers geldt een banenafspraak voor mensen met een arbeidsbeperking. U moet mensen aannemen met een arbeidsbeperking. In 2026 moeten er zo 100.000 extra banen in het bedrijfsleven zijn voor mensen met een arbeidsbeperking.

Voor wie?

  • ondernemers met meer dan 25 werknemers

Wanneer?

De wetswijziging gaat op verschillende momenten in.

  • Naar verwachting op 1 januari 2025: LKV zolang de werknemer in dienst is.
  • Later: hoger LKV als bonus.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Eerst moeten de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel aannemen. Na publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant kan de wet ingaan.

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)