Logo RijksoverheidLogo Ondernemersplein, alles van de overheid op één plekMenuZoekenZoekenHomeWetswijzigingen

Minder belasting over geld op derdengeldenrekening

Deze informatie is geplaatst door:Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)< 1 min lezenEnglish versionPrinsjesdag koffertjeDit is een PrinsjesdagartikelCheck wat er nog meer verandertIngangsdatum: 1 januari 2024

Wat verandert er?

Heeft u een eenmanszaak, vof, cv of maatschap? En gaat u bedrijfsmiddelen kopen? Zoals een bedrijfsruimte, machine of bedrijfsauto? En heeft u hiervoor geld op een derdengeldenrekening bij een notaris- of advocatenkantoor staan? Voortaan wordt dit geld gezien als banktegoed in plaats van belegging. U betaalt hierdoor minder belasting in box 3 van de inkomstenbelasting. Bij uw aangifte inkomstenbelasting 2023 betaalt u straks 0,36% belasting over dit geld, in plaats van de 6,17% voor beleggingen.

Voor wie?

  • Ondernemers die een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid hebben en aangifte inkomstenbelasting doen. Zoals een eenmanszaak, vof, cv of maatschap.

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2024, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.

Prinsjesdag koffertjePrinsjesdag 2023Check wat er verandert voor ondernemers

Zie ook

Naar boven